KPN is het afgelopen jaar druk bezig geweest met het beschikbaar maken van een snellere vaste breedband verbinding voor consumenten. In 2015 had zo'n 60% van de huishoudens toegang tot een internetsnelheid van 100 Mbit/s. Inmiddels weet KPN in 2016 zo'n 70% van de huishoudens toegang te geven tot 100 Mbit/s internet. Hoewel de focus de laatste tijd lag op DSL internet lijkt hier wellicht wat aan te gaan veranderen.
KPN heeft onlangs nog DSL internet abonnementen van maar liefst 100 Mbit/s internet beschikbaar gemaakt voor de consument. Deze zijn zowel te krijgen bij KPN zelf als virtuele providers zoals Tele2 en Online. Om de hoge snelheden te behalen gebruikten zij o.a. de VDSL vectoring techniek. Uit de presentatie van de afgelopen kwartaalcijfers blijkt dat de snelheid van de nieuwe DSL internet abonnementen nog hoger kan dan wat nu aangeboden wordt. Als je wilt weten of je bij de 70% van de huishoudens hoort die beschikking hebben tot 100 Mbit/s DSL internet, dan kan je bij verschillende vergelijkingswebsites terecht. Één daarvan is internet vergelijken. De postcodecheck van deze website heeft een koppeling met het KPN systeem waardoor je altijd accurate data te zien krijgt en overzichtelijk alle internet abonnementen met elkaar kunt vergelijken.
Steeds meer consumenten krijgen al te zien dat er 100 Mbit/s aan DSL internetsnelheid via de telefoonlijn beschikbaar is. Toch is dit nog niet de maximaal haalbare internetsnelheid op het KPN netwerk als we kijken naar de komende ronde aan upgrades voor het vaste breedbandnetwerk en de huidige actieve technologieën.
Zoals we kunnen zien is de maximum haalbare downloadsnelheid middels één enkele koperkabel momenteel 120 Mbit/s, in de praktijk dus 100 Mbit/s. Via bonded vectoring loopt dit theoretisch op tot 240 Mbit/s. Hoewel deze technieken al actief zijn op het netwerk van KPN is het voor consumenten nog niet mogelijk om internet abonnementen af te nemen met bonded VDSL vectoring omdat niet iedere woning beschikt over een tweede koperkabel. Deze werden vroeger aangelegd als backup voor de eerste koperkabel indien deze stuk zou gaan. KPN wist de twee kabels te combineren met de pair bonding techniek en zo een hogere internetsnelheid aan te bieden.
Naar verwachting zal KPN zelfs VPLUS gaan uitrollen op het DSL netwerk dat loopt via de telefoonlijn. Via één enkele koperkabel zal het met VPLUS mogelijk zijn om een snelheid tot 200 Mbit/s te behalen. Indien deze techniek gecombineerd wordt met pair bonding zou KPN sneller internet dan Ziggo's huidige internetsnelheid voor consumenten aan kunnen bieden. Het ziet er naar uit dat internet via de telefoonlijn nog lang niet op zijn retour is en dat internet provider Ziggo snel met een antwoord zal moeten komen op deze ontwikkelingen.
Één van de interessantste ontwikkeling van KPN bevindt zich op het gebied van glasvezel internet. Als we kijken naar de afbeelding met upgrades zien we dat KPN een straatkast wilt plaatsen tussen de wijkcentrale en de woning. Hiermee zal er dus geen directe losse kabel van de wijkcentrale naar de woning lopen. Het voordeel van deze 'fiber to the home' techniek is dat iedere gebruiker één enkele glasvezel kabel voor zichzelf heeft en deze niet hoeft te delen. Bij NG.PON zal één enkele glasvezelkabel vanaf de wijkcentrale naar een straatkast lopen, bij de straatkast wordt de enkele kabel vervolgens verdeeld over meerdere glasvezelkabels die tot aan de woning lopen.
“NG PON moet klaar zijn voor een toekomst waarin applicaties steeds meer bandbreedte vereisen”
Met NG PON, ook wel de 'Next Generation Passive Optical Network' genoemd, is het mogelijk om de koperkabels die momenteel vanuit de straatkasten lopen te vervangen met glasvezel. Voor KPN biedt dit een goedkope manier van glasvezel aanleggen doordat ze niet voor iedere gebruiker een losse glasvezel kabel vanuit de wijkcentrale naar de woning hoeven aan te leggen. Vele zijn echter sceptisch over de te behalen snelheden via een verdeelde glasvezel kabel. Volgens KPN is dit echter niet het geval en zullen snelheden van meer dan 1 Gbit/s mogelijk moeten zijn via NG PON.
Bron: Providers.nl