Voor vele zal de G.fast techniek nog weinig bellen doen rinkelen, dit komt doordat voornamelijk buitenlandse providers zoals Proximus en Deutsche Telekom gebruik maken van deze nieuwe techniek. Met G.fast kunnen internetsnelheden behaald worden via de telefoonlijn van maar liefst 1 Gbit/s. Een snelheid die de concurrentie kan aangaan met glasvezel en kabel internet.
De Britse provider BT zal als een van de eerste een G.fast netwerk uit gaan rollen. Vermoedelijk zal dit in 2017 plaats vinden. Hoewel de maximale snelheden zeer hoog zijn met G.fast is het nog maar de vraag of deze techniek de beloftes waar kan maken en of deze techniek in Nederland geadapteerd zal worden.
Internet provider KPN is nog niet begonnen met het gebruiken van deze nieuwe techniek. Het is tevens niet duidelijk of KPN in zal zetten op deze techniek. De laatste jaren heeft KPN al vele verbeteringen doorgevoerd in het kopernetwerk waardoor steeds hogere internetsnelheden haalbaar zijn. Bovendien is KPN al in staat om verbindingen van 200 Mbit/s te behalen met de combinatie van Vplus en Pair Bonding. Voor consumenten is dit nog niet beschikbaar, maar de provider is al wel bezig met een praktijktest.
Een van de grote kwalen van internet via de telefoonlijn is dat er wel eens snelheidsverlies optreedt. Op veel adressen waar alleen ADSL2+ te krijgen is zijn de snelheden beperkt tot 20 Mbit/s en wordt er vaak slechts 10 Mbit/s binnengehaald. Met de komst van VDSL vectoring en Vplus zijn de snelheden verhoogd en stabieler geworden. Door de plaatsing van straatkasten tussen wijkcentrale en woning is het snelheidsverlies enorm terug gedrongen. Als VDSL bij jou thuis beschikbaar is kan het zomaar zijn dat je gemakkelijk 100 Mbit/s aan snelheid binnenhaalt.
"Dit is een techniek waar KPN nog geen brood in ziet"
Bron uitspraak KPN: Techzine
Bij G.fast lijkt er al snel verlies in snelheid plaats te vinden. Bij een afstand vanaf ongeveer 100m tot de wijkkast is de snelheid tot 1 Gbit/s mogelijk. Mocht dit echter 300m of meer zijn, dan zakt de snelheid al snel naar 400 Mbit/s. De techniek is dus meer bedoeld voor mensen die binnen 200 meter van de wijkkast wonen. Dit is dan ook de reden dat KPN op zoek is naar alternatieve technieken voor snel DSL internet, een dergelijk snelheidsverlies op die afstanden is onacceptabel. Toch zijn de verwachtingen hoog bij de buitenlandse providers. Men verwacht dat vanaf 2021 ongeveer 11% van het totaal aantal breedbandverbindingen in Europa gebruik zal maken van de G.fast technologie.
Bron afbeelding: chip.de
De G.fast en Vplus techniek heeft als voordeel dat er meer ruimte beschikbaar is voor breedbanddiensten die een hoge snelheid vereisen zoals een 4K televisie uitzending. Veelal is dit alleen mogelijk via een glasvezel of kabel verbinding. Daarbij wordt er steeds meer gebruik gemaakt van data- en clouddiensten die een hoge snelheid nodig hebben voor synchronisatie.
In vergelijking met glasvezel en kabel internet is DSL de goedkoopste internet variant op de markt. Voor weinig geld krijg je een relatief snelle internetverbinding waarmee je kan streamen, downloaden, gamen en videochatten. Wel wordt het televisie signaal gedeeld met de snelheid van de internetverbinding.
Hoewel VDSL steeds sneller wordt in Nederland is het nog niet geheel geschikt voor 4K televisie uitzendingen. Wel zijn er tests vanuit KPN om 4K televisie via glasvezel aan te bieden, internet provider Ziggo is met soortgelijke tests bezig voor 4K televisie via het kabelnetwerk.
Momenteel wordt via DSL internet een snelheid van 6 tot 8 Mbit/s doorgegeven voor het televisie signaal. Deze snelheid gaat wel ten koste van je gehele internetsnelheid aangezien de verbinding gedeeld is. Met 6 Mbit heb je veelal slechts digitale televisie kwaliteit en bij 8 Mbit ontvang je HD kwaliteit.
Aangezien het kabel internet en televisie signaal gescheiden is gaat de TV ontvangst niet ten koste van je internetsnelheid. Het televisie signaal van Ziggo wordt doorgevoerd met ongeveer 11 Mbit/s om HD kwaliteit te leveren, aanzienlijk hoger dan dat van DSL. Bij glasvezel internet is de kwaliteit nog net iets beter dan dat van de kabel aangezien daar veelal meer bandbreedte beschikbaar is. Als je kiest voor glasvezel TV, dan krijg je 13 Mbit aan TV kwaliteit binnen voor 1080p.
De G.fast en Vplus techniek kunnen dus zorgen voor betere TV kwaliteit via de internetverbinding. Doordat er een hogere maximale snelheid mogelijk is over het netwerk kan meer Mbit beschikbaar worden gesteld voor het televisie signaal. Hoe hoger de doorgegeven bitrate voor televisie, hoe beter de beeldkwaliteit van de uitzendingen zullen zijn.
Bron: Providers.nl