Digitenne van KPN maakt gebruik van de DVB-T techniek, ook wel Digital Video Broadcasting Terresitrial genoemd. De techniek is een open standaard voor het uitzenden van digitale video middels zendmasten. Momenteel is het alleen nog mogelijk om digitale televisie te ontvangen met Digitenne, maar daar kan verandering in komen met de DVB-T2 techniek.
Digitenne is van oorsprong een stichting uit 1999 die verantwoordelijk was voor de introductie van DVB-T in Nederland te verzorgen. KPN had destijds een aandeel van 30%, maar is momenteel volledig eigenaar van de digitale televisie dienst via radio frequenties. Momenteel kent Digitenne een vrijwel landelijke dekking.
Digitaal televisie kijken via DVB-T is tegenwoordig achterhaald, de meeste televisies in de huiskamer zijn Full HD en het aandeel van 4K televisies stijgt door de prijsdalingen van de elektronica. Digitale televisie heeft namelijk een resolutie van slechts 480p, dit terwijl full HD 1080p bevat en 4K maar liefst 2160p. In de periode van 2013 t/m 2015 verloor KPN al veel van zijn Digitenne klanten aan interactieve TV met HD zenders. Voor bestaande Digitenne klanten betekende de daling van het klantenbestand een stijging van de abonnementskosten van € 12,50 naar € 14,- per maand.
Ondanks het dalende klantenbestand wilt de overheid Digitenne in de lucht houden, het probleem hierbij is dat de vergunning voor de frequenties waar Digitenne mee geleverd wordt in 2017 afloopt. De overheid wilt Digitenne in ieder geval tot 2020 in leven houden. Hiervoor zal KPN wel moeten overstappen naar de nieuwe DVB-T2 standaard. Met deze nieuwe standaard zal het mogelijk moeten zijn om HD televisie te leveren via de radiofrequenties.
Doordat DVB-T2 effectiever gebruik maakt van de radio frequenties, blijft er meer ruimte over voor meer programma's en diensten en eventueel mobiele ontvangst. Het voordeel hiervan is dat het wegvallen van de 700 MHz-band in 2019 gecompenseerd kan worden. De 700MHz band, die momenteel binnen het spectrum van DVB-T valt, zal waarschijnlijk gebruikt gaan worden voor mobiel internet. Hoewel de DVB-T2 techniek efficiënter gebruik maakt van het spectrum dan zijn voorganger en er meer mogelijk zal zijn, is KPN niet enthousiast over het oppakken van de nieuwe techniek.
Voor KPN betekent de DVB-T2 techniek dat het bedrijf flink moet investeren in de techniek en haar klanten nieuwe decoders aanleveren. Voor KPN is het dus minder aantrekkelijk om HD televisie via Digitenne aan te gaan bieden. Zeker aangezien hun interactieve TV zeer populair is en veel mensen overstappen van Digitenne naar interactieve televisie van KPN. Digitaal televisie kijken via radiofrequenties lijkt op zijn retour te zijn door het brede aanbod van interactieve televisie en de opkomst van online tv diensten.
Bij Digitenne van KPN krijgt men slechts 23 tv-zenders en 18 radio-zenders. Met een interactief televisie pakket van KPN kan men tot wel 90 radio-zenders en 70 tv-zenders ontvangen, waarvan 29 in HD. Daarbij legt KPN de focus op hun nieuwe 4G product KPN Play waarmee de consument overal televisie in HD kan bekijken via mobiel internet op een smartphone of tablet. Grote investeringen vanuit KPN in de nieuwe DVB-T2 techniek liggen dan ook niet voor de hand.
Update 15-02-2016Internet provider KPN doet eindelijk uitspraak over de toekomst van Digitenne. Voor bestaande klanten is dit goed nieuws, KPN wilt namelijk dat de vergunningen voor de radiofrequenties met twee jaar verlengd worden. Daarbij maakt KPN bekend dat zij over zullen gaan tot de nieuwe DVB-T2 techniek waarmee HD televisie via Digitenne mogelijk wordt. De overheid had vorig jaar nog de intentie om de vergunning van KPN te verlengen met drie jaar, de provider stond destijds echter niet welwillend tegenover het implementeren van DVB-T2 vanwege de hoge kosten om alle apparatuur te vervangen.
Het is dus nog niet zeker dat KPN de veiling van de frequenties kan uitstellen. Het ministerie van Economische Zaken wilt de frequenties voor digitale televisie via radiofrequenties namelijk veilen en er heeft zich al een tweede kandidaat gemeld. KPN heeft tot 24 maart om een onderbouwing toe te lichten tijdens een publieke consultatie.
Bron: Providers.nl