Elk jaar betaal je voor jouw energie. Waar je precies voor betaalt en hoeveel dat is staat allemaal in de jaarrekening, ook wel de energierekening genoemd. Een deel van de kosten wordt bepaald door jouw energieleverancier, zoals de leveringskosten. Onder de leveringskosten valt de variabele leveringskosten en de vaste leveringskosten. Daarnaast bepaalt de overheid hoeveel belasting je moet betalen en de netbeheerder de netbeheerkosten. Als je gas afneemt komt er nog een onderdeel op je jaarrekening bij: de correctiefactor gas.
Meestal is de verdeling van een jaarrekening als volgt: 40% bestaat uit leveringskosten, 40% betaal je voor belastingen en de overige 20% zijn netbeheerkosten. Op de afbeelding is een voorbeeld van een jaarrekening te zien. De jaarrekening is gebaseerd op een klein gezin, met een verbruik van 3500 kWh en 1500 m3.
Zoals eerder benoemd valt onder leveringskosten de variabele leveringskosten en de vaste leveringskosten. De variabele leveringskosten is een bedrag wat je betaalt per kWh stroom en m3 gas. Hoe meer energie je verbruikt, hoe hoger de jaarrekening is.
Voor de vaste leveringskosten betaal je een vast bedrag, ongeacht hoeveel gas en/of stroom je verbruikt. De vaste leveringskosten zijn eigenlijk de administratieve kosten. Je energieleverancier kan zelf bepalen hoe hoog de leveringskosten zijn.
Iedereen betaalt energiebelasting. Er zijn twee verschillende soorten belasting: reguliere energiebelasting (REB) en opslag duurzame energie (ODE). Daarnaast betaal je 21% BTW over je energie. Omdat energie een basisbehoefte is, mag je elk jaar een vast bedrag aftrekken. De hoogte van dit bedrag wordt elk jaar door de overheid bepaald.
Voor zowel de reguliere belasting als de opslag duurzame energie betaal je belasting over elke kWh aan stroom en m3 aan gas. De belasting is dus lager als je minder energie verbruikt. Op die manier wil de overheid zorgen dat mensen bewuster omgaan met hun energieverbruik. De opslag duurzame energie wordt gebruikt om te investeren in duurzame energie.
De netbeheerder zorgt dat energie kan worden geleverd en voor het onderhoud van het energienet. De netbeheerkosten worden bepaald door de netbeheerder zelf. Je betaalt de netbeheerkosten aan je energieleverancier. Onder netbeheerkosten valt de aansluiting, de transport en de meetdienst.
Om energie te kunnen ontvangen moet je aangesloten zitten op het energienet. Hiervoor betaal je een vast bedrag. De netbeheerder zorgt dat deze aansluiting goed wordt onderhouden .
De transportkosten zijn voor het vervoer van de energie, zodat je daadwerkelijk gas en/of stroom kunt ontvangen. Een deel van de de transportkosten is een vast bedrag. Het andere deel, het capaciteitstarief, wordt berekend op basis van het type aansluiting.
Voor stroom is de standaard bij de meeste huishoudens een aansluiting van 3x25 ampère. Voor gas hebben de meeste huishoudens een G4 of G6 aansluiting. Voor een grotere aansluiting betaal je meer. De netbeheerder mag zelf het capaciteitstarief bepalen, maar het Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt het maximale tarief dat een netbeheerder mag vragen.
De netbeheerder meet hoeveel energie je verbruikt. Je betaalt voor de meetdienst en voor de huur van de meter zelf. De netbeheerder geeft de meterstanden door aan je energieleverancier. Met de meterstanden kan je energieleverancier de jaarrekening opmaken.
In gas kan in de ene kubieke meter meer energie zitten dan in een andere kubieke meter. Dit wordt de calorische waarde van gas genoemd. De calorische waarde van gas kan veranderen bij verschillende temperaturen en bij een andere hoogteligging van de gasmeter. De netbeheerder houdt bij hoeveel energie er in het gas zit, zodat je uiteindelijk de juiste prijs betaalt voor je verbruik.
Wil jij minder geld betalen voor je jaarrekening? Energieleveranciers vergelijken helpt hierbij!
Controleer eerst je huidige contract: hoeveel heb je het afgelopen jaar betaald? Dit bedrag kun je aanhouden wanneer je gaat vergelijken. Vervolgens kun je in onze vergelijker makkelijk aangeven uit hoeveel personen je huishouden bestaat, wij rekenen uit hoeveel energie je ongeveer verbruikt. Wij tonen alle energieleveranciers en energiecontracten, de goedkoopste staan automatisch bovenaan.
Bron: Providers.nl