Je huis moet voorzien worden van warmte. Denk bijvoorbeeld aan het warme water voor de douche en de verwarming. Dit wordt over het algemeen met gas gedaan. Je zit dan aangesloten bij een energieleverancier en neemt zowel gas als stroom af. Dit is bij stadsverwarming niet het geval.
Bij stadsverwarming wordt namelijk de restwarmte van een warmteopwekker zoals een energiecentrale of afvalfabriek gebruikt. Restwarmte is de overgebleven energie van deze warmteopwekkers. Hierdoor gaat geen warmte verloren en kan het alsnog worden gebruikt. Je kunt niet zelf kiezen of je gebruik maakt van stadsverwarming. Per gemeente wordt bepaald welke buurt gebruik maakt van stadsverwarming of niet. Ga jij verhuizen naar een buurt waar ze nog geen stadsverwarming hebben, zoals bij nieuwbouw? Dan moet je dit in de meeste gevallen zelf aanvragen. Je kunt dit doen op mijnaansluiting.nl.
Met een ondergronds leidingnet wordt het water (de restwarmte) verdeeld over radiatoren van de woningen die aangesloten zijn op stadsverwarming. Dit heet ook wel het warmtenet. Het warme water komt de huizen in en het koude water gaat weer terug naar het waternet. Dit wordt vervolgens opnieuw gebruikt. Huizen met stadsverwarming hebben geen CV-ketel. Er wordt in plaats daarvan speciale apparatuur geïnstalleerd wat zorgt voor de aanvoer van warm en afvoer van koud water.
Omdat stadsverwarming centraal geregeld wordt, hoef je alleen een leverancier voor stroom te kiezen. Een stroomleverancier zorgt ervoor dat jij elektriciteit ontvangt, waarmee je bijvoorbeeld de lichten kan aandoen, tv kan kijken en je mobiel kan opladen. Je bent dus helemaal vrij om een stroomleverancier te kiezen. Bij ons kun je gemakkelijk energie vergelijken . Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stroomleverancier die Nederlandse groene energie levert.
Sinds 2014 heeft het Autoriteit Consument en Markt (ACM) de warmtewet ingevoerd. Hierin staat onder andere het ‘Niet-meer-dan-anders-principe’. Huishoudens die aangesloten zijn op het warmtenet mogen nooit meer betalen dan een gemiddeld huishouden met gasaansluiting. De leveranciers moeten zich aan de maximumtarieven houden, onder deze tarieven vallen de kosten per GigaJoule (GJ), het meettarief en het aansluittarief. Er is een aantal kosten die in rekening wordt gebracht bij stadsverwarming:
Onder het meettarief vallen de meters zelf en het meten van het warmteverbruik. De warmteleveranciers moeten het warmteverbruik opmeten, zodat ze minimaal één keer per jaar een volledige rekening met het verbruik kunnen sturen. Ze mag daarnaast kosten in rekening brengen voor het onderhoud van bijvoorbeeld de radiator. De kosten voor warmte bestaat uit vaste kosten per jaar en kosten voor jouw warmtevebruik (per GJ). In 2019 betaal je maximaal €318,95 voor vaste kosten en €28,47 per GJ. Een afleverset is onder andere nodig om warmte te kunnen ontvangen. Je huurt de afleverset bij je stroomleverancier.
Zoals eerder gezegd kun je met stadsverwarming niet overstappen van energieleverancier voor gas, maar wél voor alleen stroom. Wij raden altijd aan om jaarlijks over te stappen van stroomleverancier. Stroomleveranciers geven vaak kortingen, cashbacks of leuke cadeaus wanneer je overstapt. Met een 1-jarig contract kun je ieder jaar profiteren van deze aanbiedingen. Zo bespaar je veel geld. Benieuwd naar een voordelige stroomleverancier? Wij hebben alle leveranciers met alleen stroom voor je geselecteerd. Pas eenvoudig zelf je stroomverbruik aan en je ziet meteen bij welke stroomleverancier je het beste energiecontract krijgt.
Bron: Providers.nl