Je betaalt maandelijks een termijnbedrag voor energie. Met het termijnbedrag betaal je maandelijks een voorschot op je jaarrekening. Het termijnbedrag is een schatting gemaakt door de energieleverancier. Ga je energie vergelijken, dan verschilt je termijnbedrag per leverancier. Je ziet het termijnbedrag op basis van jouw verbruik in de resultaten van de vergelijker.
In de wintermaanden verbruik je meer energie (voornamelijk gas) dan in de zomer. Om te zorgen dat je niet in de winter een hele hoge energierekening hebt, wordt dit evenredig verdeelt over de twaalf maanden. Hierdoor worden de kosten over het jaar verdeelt en betaal je dus niet opeens heel veel geld. In de zomer betaal je meer dan dat je verbruikt aan energie. Dit wordt uiteindelijk in de winter weer gecompenseerd.
Er worden verschillende namen gebruikt voor het termijnbedrag, zoals: maandbedrag, voorschot, voorschotbedrag of maandelijks termijnbedrag. Dit betekent allemaal hetzelfde.
De energieleverancier moet voor het termijnbedrag een schatting maken in hoeveel energie jouw energieleverancier denkt dat jij gaat verbruiken. Je energieleverancier kijkt naar jouw verbruik van de afgelopen jaren. Ben je verhuisd? Dan wordt het op basis van het historisch verbruik bepaald, oftewel: dan kijken ze naar het verbruik van de vorige bewoners. Is het huis nieuw? Dan wordt je termijnbedrag bepaald aan de hand van het type woning en het energielabel.
Aan het einde van het jaar vraagt je energieleverancier de meterstanden op en kan de leverancier precies zien hoeveel je daadwerkelijk hebt verbruikt. Het verbruik wordt vermenigvuldigd met de tarieven voor gas en stroom. Als dit hetzelfde bedrag is als het termijnbedrag, dan gebeurt er niks: je hebt genoeg betaalt. Het kan ook zijn dat je meer hebt verbruikt. In dat geval moet je de rest van de jaarrekening nog betalen. Heb je minder verbruikt, dus te veel betaald? Dan krijg je het verschil teruggestort.
Om te zorgen dat jij niet aan het einde nog een bedrag moet bijbetalen kun je het termijnbedrag aanpassen. Wanneer je juist zuiniger omgaat met je energie kun je het termijnbedrag naar beneden aanpassen. Het is goed om bij te houden hoeveel energie jij ongeveer verbruikt en of dat dus meer of juist minder is dan het termijnbedrag.
Je kunt het termijnbedrag aanpassen bij je eigen energieleverancier. De energieleveranciers hanteren vaak een limiet hoe vaak je het termijnbedrag mag aanpassen. In sommige gevallen is er ook een limiet op hoeveel het gewijzigde bedrag mag verschillen van het huidige termijnbedrag.
Wij raden altijd aan om te gaan energie vergelijken. Vergelijk het termijnbedrag per leverancier en zie waar jij het beste jouw contract kan afsluiten. Zo betaal je nooit te veel. Wij raden aan om jaarlijks over te stappen. Je profiteert van lage energietarieven en vaak ook nog van hoge kortingen, cashbacks of cadeaus.
Bron: Providers.nl