Uit de telecomcijfers van ACM over het eerste kwartaal blijkt dat veel Nederlanders een hogere internetsnelheid hebben meegemaakt. Daarnaast worden de alles in 1 pakketten met internet, televisie, en/of mobiel steeds aantrekkelijker en is er een flinke groei te zien in het aantal glasvezelgebruikers.
In de Telecommonitor van ACM wordt informatie verstrekt over ontwikkelingen op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, zakelijke netwerkdiensten, televisie en bundels. Uit de cijfers van het eerste kwartaal van 2016 blijkt dat er een stijging zit in de internetsnelheid. 32% van de Nederlandse huishoudens heeft een downloadsnelheid van minstens 100 Mbps. Een kwartaal eerder was dit nog 21%. De cijfers hangen samen met de snelheidsverhoging van Ziggo. Sinds 4G netwerken begin 2015 in gebruik werden genomen, is het dataverbruik met ruim een kwart toegenomen. Het 4G verbruik steeg in Q1 met ruim 1 miljard MB. De 3G netwerken vertoonden juist een daling in gebruik. Mogelijk komt deze daling doordat meerdere providers aan het einde van 2015 een actie hebben gehad. Hierbij was het dataverbruik in het vierde kwartaal van 2015 nog relatief hoog.
De alles-in-één-pakketten met televisie, internet en bellen, worden steeds aantrekkelijker. In het afgelopen kwartaal is vooral het aantal triple (+5%) en quad (+11%) play bundels toegenomen. Maar liefst 6,3 miljoen Nederlandse huishoudens nemen een bundelpakket bij een telecomprovider af. Veel consumenten stappen voor het bellen over naar bellen via een breedbandverbinding (VoB), die vaak in een alles in 1 pakket wordt verkocht. Het aantal (consumenten) klanten dat belt via een traditionele analoge telefonielijn is voor het eerst gedaald tot onder de één miljoen aansluitingen.
Er zijn een aantal trends te zien in de type aansluitingen. Zo schommelt het aantal aansluitingen via kabel, en daalt het aantal dat over koper gaat. Internet over glasvezel wordt echter steeds populairder. De glasvezelmarkt vertoonde dit eerste kwartaal een grote stijging in het aantal gebruikers. In Q1 van 2016 hadden 955.000 Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting. Een jaar eerder waren dit er nog 755.000. In alle pakketten zijn snelheidsveranderingen doorgevoerd en daarnaast zijn de administratiesystemen van telecomaanbieders verbeterd. Hierdoor is er nu meer accurate informatie beschikbaar.
Bron: Providers.nl