De ACM wil dat andere telecombedrijven als T-Mobile en Tele2 makkelijker de strijd aan kunnen gaan met Ziggo-Vodafone en KPN, en dat voor Ziggo-Vodafone hetzelfde beleid geldt als voor KPN bij de toelating van derde partijen op hun netwerk. De ACM kan dit laatste niet bereiken, omdat de Europese regelgeving nationale toezichthouders niet de vrijheid geeft om meer dan één bedrijf of netwerk via regulering voor concurrentie open te stellen. Op dit moment is alleen KPN verplicht zijn infrastructuur toegankelijk te maken voor concurrenten.
Traditioneel richt de EU zich op het aanpakken van de sterkste speler op de markt, die vaak deze positie heeft verkregen door een voormalig staatsmonopolie. Volgens de ACM is er in ontwikkelde markten als Nederland en België echter steeds vaker sprake van een duopolie, waarbij de twee grootste spelers de macht verdelen.
Recent lekten de nieuwe plannen van de EU uit waarin duidelijk werd dat de regels voor het openstellen van infrastructuur juist zullen versoepelen. Telecomproviders zijn volgens deze nieuwe regelgeving niet langer verplicht een gereguleerd tarief te hanteren voor toegang tot hun infrastructuur, en mogen zelf hun prijzen bepalen. De EU maakt hiermee investeringen in infrastructuur financieel aantrekkelijker en hoopt dat providers geld investeren in nieuwe glasvezelnetwerken. De uitbreiding van glasvezelnetwerken is één van de belangrijkste punten op de Europese agenda voor de komende jaren.
Waarschijnlijk komende dinsdag zullen de nieuwe voorstellen voor de kabel- en telecommarkt worden ontvouwen door eurocommissaris Günther Oettinger (digitale economie).
Bron: Providers.nl