De ACM is gestopt met het ontwikkelen van een eigen speedtest, de speedtest zou voor consumenten een belangrijke tool zijn om te bewijzen dat hun internetsnelheid niet naar behoren is. In de toekomst komt er wel de mogelijkheid voor andere speedtests zichzelf te laten certificeren zodat consumenten de tool kunnen gebruiken als bewijs.
Als je een internetabonnement afsluit is de downloadsnelheid een belangrijk punt tijdens het vergelijken van verschillende providers. Momenteel zit er een groot verschil tussen de transparantie van internetproviders en mobiele providers. Bij de meeste internetproviders is het mogelijk een test te doen waaruit de reële downloadsnelheid wordt weergegeven op je postcode. Mobiele internet providers vermelden echter de maximale downloadsnelheid die je kan verwachten, vaak zal je de maximale theoretische downloadsnelheid niet halen. Enkele consumenten klagen ook bij de provider omdat de internetsnelheid niet naar behoren is. De provider zegt echter dat dit vaak komt door het materiaal (de smartphone zelf, locatie, zendmast, hoesje etc.).
De ACM is echter gestopt met het ontwikkelen van haar eigen speedtest, het overheidsorgaan was begonnen met het ontwikkelen omdat er geen speedtest was waarmee consumenten konden bewijzen dat ze traag internet hebben. Consumenten klagen al langer dat wanneer hun internetsnelheid laag is de providers de oorzaak bij het materiaal leggen of de speedtest. Uit eigen onderzoek van Providers.nl eerder in 2016 is ook gebleken dat er een groot verschil is tussen de gemiddelde downloadsnelheid tussen verschillende mobiele providers.
Met de speedtest van de Autoriteit en Consument & Markt zouden consumenten vooral mobiele klanten veel voordeel hebben. Doordat ze met de speedtest van de ACM neutraal bewijs kunnen leveren waaruit blijkt dat de internetsnelheid niet naar behoren is. Het is vrij vervelend als een mobiele provider op de website zegt maximaal 225 Mbit/s te kunnen leveren met 4G+ terwijl ze in werkelijkheid maar 10 Mbit/s of minder aanbieden.
Een betrouwbare speedtest zal er wel komen in de toekomst. De ACM sluit zich aan bij het certificeringsprogramma van Berec. De voorwaarden voor de certificering zullen in de komende maanden worden opgesteld. Beric is een Europese koepelorganisatie van toezichthouders. Zodra Beric de voorwaarden heeft opgesteld kunnen speedtests zichzelf waarschijnlijk aanmelden voor certificering. Het is nog onduidelijk hoelang dit precies zal duren. Als je nu al je downloadsnelheid wil testen kan dit het beste doen bij de speedtest van Ookla. T-Mobile gebruikt deze om in haar dekkingskaart de maximaal haalbare snelheid in een gebied te tonen. Let op dat een speedtest doen op het 4G netwerk veel data kost.
Bron: Providers.nl