Goed nieuws voor sim only klanten van T-Mobile: De Rechtbank Rotterdam heeft geoordeeld dat T-Mobile het aanbieden van datavrije muziek mag voortzetten.
Hoewel zero-rating weliswaar verboden is in de Nederlandse Telecommunicatiewet, is dit Nederlandse verbod niet geldig. Volgens de Europese netneutraliteitsverordering was Nederland niet bevoegd om de wet aan te passen.
Het ACM wilde dat T-Mobile de dienst datavrije muziek zou stoppen omdat deze in strijd is met netneutraliteit. Hierbij zou een dwangsom gepaard gaan van 50.000 euro per dag dat T-Mobile de dienst zou voortzetten.
De rechter is van mening dat de Nederlandse regering er niet in is geslaagd om zero-rating te verbieden. Het komt niet explicitiet naar voren dat zero-rating verboden is volgende de netneutraliteitsverordening.
“De rechtbank is van oordeel dat de neutraliteitsverordening en in het bijzonder artikel 3 van de verordening zonder twijfel geen categorisch verbod op prijsdiscriminatie bevat (‘acte clair’).”Ondanks de uitspraak is de toekomst van de muziekdienst van T-Mobile nog niet zeker. De kans is groot dat het ACM in hoger beroep gaat tegen deze uitspraak. Daar komt bij dat in deze uitspraak alleen gekeken is naar de Nederlandse communicatiewet en is de Europese verordening nog niet getoetst. De rechtbank meldt het volgende daarover:
“Mogelijk is de wijze waarop T-Mobile de dienst Datavrije Muziek aanbiedt toch in strijd met de netneutraliteitsverordening, maar dat heeft ACM bewust niet onderzocht, omdat zij van mening was dat zero-rating hoe dan ook verboden was,”In de Europese variant van netneutraliteit is zero-rating niet direct verboden, maar moet per geval bekeken worden of een dienst in strijd is met de wetgeving. T-Mobile houdt vast aan het standpunt dat zij hier aan voldoen omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende muziekstreamdiensten.
Mobiele provider T-Mobile ziet de uitspraak van de rechter als een overwinning voor zijn klanten. De provider stelt dat ze hierdoor kunnen blijven innoveren en grenzen doorbreken. Hoewel het oordeel als een overwinning voor de klant gezien kan worden, zou dit in de toekomst anders uit kunnen pakken. Het oordeel van de rechter zou de weg openzetten voor meerdere van dit soort diensten.
In eerste instantie lijkt Datavrije Muziek een goed iets voor de consument. Echter is het zo dat providers hiermee te veel macht kunnen krijgen en diensten zoals Spotify geld moeten betalen aan providers om mee te kunnen liften op dit soort platformen. Die situatie zou tot gevolg hebben dat de kosten uiteindelijk bij de consument terecht komen en er geen voordeel te behalen valt.
Momenteel is er nog geen duidelijkheid of het ACM wel of niet in hoger beroep zal gaan tegen de uitspraak van de rechter. De waakhond van de telecommarkt geeft aan het vonnis eerst grondig te willen bestuderen, voordat zij in hoger beroep gaan. Hiervoor heeft het ACM zes weken de tijd. Gezien de uitspraak de Nederlandse Telecommunicatiewet als niet geldig beoordeeld is de kans groot dat het ACM de mogelijkheden van de Europese wetgeving zal onderzoeken.
De uitspraak van de rechter is een sombere dag voor voorstanders van netneutraliteit. Hoe meer vrijheid providers krijgen in de vorm waarin ze hun diensten aanbieden, des te hoger de kosten op kunnen lopen voor de consument en hoe lastiger de concurrentie tussen aanbieders van bepaalde streamingdiensten zou kunnen zijn.
Voor opkomende partijen die nieuw in de markt zijn zou het lastiger worden om een weg naar de consument te vinden als oude marktleiders zich vastzetten met financiële middelen. Oude marktleiders zouden voorrang op hun dataverkeer kunnen krijgen doordat er onderscheid gemaakt kan worden tussen dataverkeer en hoe dit in rekening gebracht wordt. Men zou kunnen stellen dat het vonnis een monopolie in de hand werkt.
“Ze worden betaald door bv Spotify en kunnen daardoor Spotify-verkeer voor consumenten gratis aanbieden. Als een nieuwe muziekdienst dit ook wil, dan hebben ze geen keus meer: ze moeten de providers betalen voor het dataverkeer of ze krijgen geen klanten (want als het van de databundel gaat nemen ze wel Spotify). Dus dit is slecht voor consumenten want die krijgen daardoor uiteindelijk minder keus.”Voor providers zou het betekenen dat andere diensten voor dataverkeer betalen waar tevens de consument al geld voor betaalt. Een win-win situatie voor de mobiele providers. Hoewel dit nog niet momenteel van toepassing is, is de kans groot dat een dergelijke situatie in de toekomst zal ontstaan.
Bron: Providers.nl