In 1997 werd de eerste telefoon met mobiel al door Philips ontwikkeld. Het duurde echter tot de introductie van de iPhone in 2007 voordat mobiel internet enigszins populair werd. Met de introductie van 3G werd mobiel internet toegankelijk voor het grote publiek. De maximale snelheid van 3G is 14,4 Mbit/s. Door verschillende frequenties van 3G met elkaar te verbinden ontstond 3G+. Met 3G+ kan een maximale snelheid van 43,2 Mbit/s behaald worden. Om mobiel internet nog sneller te maken hebben mobiele providers de afgelopen jaren geïnvesteerd in een nieuwe technologie: 4G. Deze technologie wordt ook wel LTE genoemd. Met 4G is de maximale mobiele internetsnelheid verhoogd naar 150 Mbit/s. Door wederom verschillende frequenties met elkaar te verbinden kan deze snelheid verhoogd worden tot meer dan 1000 Mbit/s. Dit is 4G+, ook LTE Advanced genoemd.
De frequenties voor 3G en 4G zijn geveild onder telefoonproviders. KPN, Tele2, T-mobile, Vodafone en Ziggo hebben frequenties gekocht. De geveilde frequenties zijn 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz. Bij hogere frequenties is het bereik kleiner maar de capaciteit groter. Doordat KPN, Tele2 en Vodafone een deel van de 800 MHz frequentie in bezit hebben, konden zij relatief goedkoop een landelijk dekkend 4G netwerk opzetten.
KPN is de enige provider die van alle beschikbare frequenties een blok gekocht heeft. Dit zorgt ervoor dat KPN in theorie de hoogste 4G+ snelheid kan aanbieden. Enigszins vreemd is dat op dit moment een MVNO op het KPN netwerk, Youfone, de hoogste 4G+ snelheid aanbiedt van 256 Mbit/s. KPN zelf biedt slechts een theoretische internetsnelheid van 225 Mbit/s aan.
"KPN kan het snelste 4G+ netwerk opzetten"
Het ouderwetse 2G netwerk wordt nog steeds volop gebruikt om mee te bellen. In de nabije toekomst zal dit door de komst van Voice over LTE (VoLTE) niet meer nodig zijn. Met VoLTE is de kwaliteit van bellen veel hoger dan met 2G. Het lijkt net of de persoon aan de andere kant van de lijn in dezelfde kamer aanwezig is.
De 2G zendmasten kunnen omgezet worden in 3G of 4G zendmasten. T-mobile is hier al mee begonnen. 2G kan aangeboden worden op de 900 en 1800 MHz frequenties. T-mobile is 2G op de 900 MHz frequentie aan het omzetten. Dit zal zorgen door een minder goede 2G dekking wat in de praktijk geen probleem is doordat mobiele telefoons automatisch al bellen over 3G verkiezen boven 2G. Gebruikers merken van deze omzetting in de praktijk nauwelijks iets.
Veel Nederlanders zien niet goed in waar nog sneller mobiel internet voor nodig is. Deze groep mensen zitten met de volgende vragen in hun hoofd. Waarom zou downloaden en uploaden nog sneller moeten gaan dan het nu al gaat? We kunnen toch alles al binnen enkele seconden downloaden? HD streamen gaat toch makelijk over 4G+?
Het antwoord op al dit soort vragen ligt in de bestandsgrootte en in gewenning. Ten eerste worden bestanden alsmaar groter. Vroeger dacht Bill Gates dat we nooit een grotere harde schijf nodig zouden hebben dan 64 KB terwijl mensen nu inzien dat enkele TB nog niet voldoende is. De kwaliteit van muziek en video stijgt zeer snel wat grotere bestanden oplevert.
Daarnaast raken mensen gewend aan alsmaar sneller downloaden. Alles moet zo snel mogelijk op de mobiele telefoon staan. Indien de downloadsnelheid gelijk zou blijven en bestanden groter betekent dit dat downloaden langer zou duren. Dit is voor velen onacceptabel.
Tenslotte komen er steeds meer toepassingen voor mobiel internet. Zodra producten ontwikkeld zijn die het leven vergemakkelijken of aangenamer maken ontstaat hier vraag naar, zelfs als mensen voorheen niet van het bestaan van het product af wisten. Een goed voorbeeld hiervoor is toen Steve Jobs de iPad lanceerde.
5G internet gaat met een snelheid van tenminste 1 Gbit/s en een ping van onder de 1ms nog veel sneller worden dan 4G+ internet. Deze snelheid is nog niet zeker gezien de technologie achter 5G nog niet ontwikkeld is. Providers proberen met 5G niet te sturen op een maximale snelheid. Het gaat bij 5G om de gegarandeerde minimumsnelheid. Naast de verhoogde snelheid kunnen veel meer gebruikers tegelijkertijd gebruik maken 5G dan momenteel met 4G+. Verder is het bereik van 5G groter dan 4G waardoor minder goed bereikbare gebieden ook uitstekend gebruik kunnen maken van mobiel internet. Ook is 5G veel stabieler internet doordat gebruik gemaakt wordt van meerdere antennes.
Stabieler internet zorgt voor allerlei nieuwe toepassingen waarvan we de meeste nog niet kunnen indenken. Nieuwe toepassingen in het verkeer kan zijn dat stoplichten door middel van 5G aan en uit gaan. Dit is iets wat nu nog niet veilig is omdat 4G+ internet te onstabiel is en de ping hoog is. Bij het aansturen van stoplichten of zelfrijdende auto's moet direct gereageerd worden waarbij een ping van 1ms noodzakelijk is. Met 5G kan ook in het vliegtuig verbonden worden met mobiel internet. Verder kan de desktop aangestuurd worden met een mobiele telefoon door 5G internet.
Het is nog onbekend wanneer we in Nederland gebruik kunnen maken van een 5G netwerk. De verwachting is rond 2021. In 2015 is in Groningen getest met 5G. Geruchten gaan dat met 5G internet de databundel zeer snel leeg zal zijn. Echter groeien databundels de afgelopen jaren mee met de internetsnelheid waardoor de databundel geen blokkade gaat vormen. Daarnaast verandert de vorm van afrekenen met mobiel internet waarschijnlijk met de introductie van 5G internet. Dit is ook het geval geweest toen van 3G naar 4G internet over gegaan werd. Met 3G internet werd eerst afgerekend per MB waarna een Fair Use Limiet werd ingevoerd. Bij de introductie van 4G internet werden limieten ingesteld voor databundels.
"5G internet is niet het eindstation"
Zolang mensen technologie door blijven ontwikkelen zal een hogere mobiele internetsnelheid van pas komen. Ook al kunnen we ons nu nog niet indenken wat we met 5G gaan bereiken zal tegen de tijd dat 5G gelanceerd wordt al volop gespeculeerd worden over 6G internet.
Bron: Providers.nl