Na 5 jaar lijkt de telecomwereld zich klaar te stomen voor de ingebouwde simkaart. Het idee van een ingebouwde SIM is echter totaal niet nieuw. In 2010 stelde Apple al voor om de nieuwe iPhone simkaartloos te leveren. Daarop volgden volop dreigementen van de Telecomproviders: de abonnement subsidie van de providers op de iPhone zou stopgezet worden; providers zouden de iPhone uit hun winkels halen, of erger nog; iPhones zouden geen toegang meer krijgen tot de netwerken van de providers.
SIM-loze iPhone: de controverse in 2010
Telecomproviders stonden in de rij om van schande te spreken over Apple. Met een simkaartloos toestel zou Apple de controle op de telecommarkt willen verstevigen. Daarnaast zou een toestel zonder SIM ervoor zorgen dat klanten wel heel makkelijk over konden stappen naar een andere provider. Er werd zelfs gesproken over een ‘oorlog’ tussen Apple en de telecomproviders.
Apple, Samsung en telecomproviders zijn nu wel eensgezind
Verrassend genoeg stond het afgelopen week vol in het nieuws: Apple, Samsung en de telecomproviders zijn in vergevorderde gesprekken om een standaard op te stellen voor simkaartloze toestellen. De naam van de nieuwe standaard wordt voor het gemak alvast e-SIM genoemd. In 2010 was de situatie geheel anders, destijds verklaarde diezelfde telecomproviders nog de oorlog aan Apple voor het willen introduceren van een e-SIM. Wat is er in 5 jaar ineens veranderd?
Hoewel het moeilijk is om de exacte oorzaak van de verandering te vinden, lijkt de hoofdreden tijdgeest te zijn. De iPad 2 van Apple die afgelopen jaar is gelanceerd, heeft al een ingebouwde simkaart. In de V.S. kan je met deze speciale ingebouwde simkaart al wisselen tussen drie grote providers. Daarnaast worden zowel tablets, telefoons als smartdevices (smartwatches, smartglasses) steeds kleiner: een SIM-kaart in innovatieve toestellen van na 2016 zal simpelweg niet meer passen. De roamingkosten, die voorkomen zouden kunnen worden met een e-SIM, staan tevens al op de lijst om afgeschaft te worden door de Europese Unie. Providers hebben daarom niet echt meer de mogelijkheid om onder een e-SIM uit te komen. Net als met de Apple simkaart in de iPad 2 is het heel simpel: werk je niet mee als provider, dan kom je niet in de lijst van providers waaruit consumenten kunnen kiezen. Aangezien Apple en Samsung de twee grootste telefoonfabrikanten zijn, kun je als provider simpelweg geen ‘nee’ zeggen tegen de e-SIM.
Moderne en flexibele abonnementen voor de consument
Het wordt eenvoudig, zeer eenvoudig om van telecomprovider over te stappen. Daarbij profiteer je van kortdurende contracten en lage roamingkosten. Je kunt op elk moment, in elk land wisselen van abonnement en zo van veel goedkopere tarieven genieten dan met je ‘thuis’ abonnement. Het zal tevens mogelijk worden om meerdere abonnementen tegelijk af te nemen, van verschillende providers, op het moment dat het jou uitkomt. Hoewel providers dit in eerste instantie zullen willen tegenwerken, zal de technologische mogelijkheid ruim baan bieden voor nieuwe flexibelere en moderne abonnementen.
Mobiel internet
Mobiele providers
Bron: Providers.nl
Geschreven door
Sander
Programmeren. Boulderen. Auto's. En de oerknal waar Providers mee begon.
Meer over
Sander