Nadat de geruchten vorig jaar al rondgingen dat er een E-simkaart zou komen, is de E-Sim eindelijk geïntegreerd in enkele smartphones en smartwatches in de Verenigde Staten.
De E-Sim, ofwel ‘embedded’ simkaart is een virtuele simkaart in de vorm van een chip, welke op de langere termijn de fysieke simkaart in zijn geheel zal vervangen.
De gegevens op de E-Sim zijn te benaderen via een beveiligde server waarmee je toegang krijgt tot je persoonlijke ‘simprofiel’.
De E-simkaart is in tegenstelling tot de huidige generatie simkaarten niet gebonden aan één provider.
Het initiatief komt van Apple, Samsung en GSMA – een belangenbehartiger van mobiele providers. Je regelt straks gemakkelijk vanaf je smartphone met welke provider je wil verbinden.
Voor Apple tablets bestaat er al sinds 2016 een E-sim: de SIM genaamd. De Ipad pro 9,7” werd uitgerust met zowel een geïntegreerde elektronische Apple SIM en een nanosimkaart ingang. Daarmee werd het mogelijk gemaakt om in 90 landen, inclusief Nederland, een databundel af te sluiten bij deelnemende providers.
De E-Sim brengt de ontwikkeling van de fysieke simkaart goed in beeld: van groot naar klein. De grootste simkaart, de ‘minisimkaart’ genaamd, was ruim een decennium geleden nog de enige en meest gebruikte simkaart, bekend om zijn karakteristieke grote rand om de chip.
Deze minisimkaart werd opgevolgd door de microsimkaart rond 2010, die werd ontworpen om mee te kunnen groeien met de ontwikkeling van de destijds nieuwe generatie smartphones. Smartphones werden kleiner en compacter, waaronder de Apple Iphone versies 3 en 4(s).
Na de microsimkaart werd vervolgens de nanosimkaart ontwikkeld. Dit werd de kleinste en dunste simkaart ooit, speciaal ontwikkeld voor de Iphone5, die veel dunner werd dan de Iphones 3 en 4.
Kleiner dan de nanosimkaart kan de fysieke simkaart niet meer worden. Al langer bekend was dat de volgende stap een minuscule chip zou worden.
De E-sim is ontwikkeld voor smartphones, tablets en wearables. De apparaten hebben een E-Sim slot nodig om E-Sim te ondersteunen.
Momenteel zijn de eerste smartphones met E-Sim ondersteuning op de markt gebracht: Google’s Pixel 2 en Pixel 2 XL. De chip uit de Google smartphones werkt op dit moment alleen op Google’s virtuele provider: Project Fi.
Ook hebben de nieuwe Apple Watch 3 en de Samsung Gear S2 smartwatch ingebouwde E-Sim ondersteuning.
Dat de wachttijd voordat je je nieuwe smartphone in gebruik kan nemen bij het overstappen van provider met de E-Sim wordt weggenomen, is misschien wel het grootste voordeel. Wie wil er niet meteen aan de slag kunnen met zijn nieuwe smartphone? Met de E-sim hoef je straks niet langer te wachten tot je provider je nieuwe simkaart verstuurt per post. Je regelt simpel via je persoonlijke beveiligde simprofiel bij welke provider je mobiele diensten wil afnemen.
Bovendien zorgt de E-sim bij het overstappen van provider ook voor een stuk meer vrijheid. De virtuele simkaart kan verbinden met alle providers (die het ondersteunen). Zo zou je, wanneer je geen goede netwerkdekking hebt van je eigen provider (in het buitenland), kunnen switchen naar het netwerk van een andere provider om soepel te kunnen internetten en bellen.
Ook scheelt het dat je niet meer zelf je smartphone hoeft open te maken, wat al een hele opgave op zich kan zijn.
In het kader van internet of things, ziet Bart Garvelink van Telecompaper ook voordelen in het gebruik van accessoires die te koppelen zijn aan je telefoonnummer via E-Sim. Zo zou je dan bijvoorbeeld kunnen gaan sporten met alleen je smartwatch om en tegelijkertijd toch bel-oproepen beantwoorden en muziek luisteren via een streamingsdienst.
Tot slot zou als voordeel genoemd kunnen worden dat in de behuizing van de smartphone zelf meer ruimte ontstaat voor de onderdelen, omdat de E-Sim zeer klein is. Wellicht dat dit mogelijkheden schept voor fabrikanten om andere technische onderdelen verder door te ontwikkelen of de nieuwste smartphones ultra dun te maken. Er is immers geen aparte gleuf voor een simkaart in het design meer nodig.
Wanneer Vodafone en T-Mobile precies overgaan op E-Sim hebbende providers nog niet nader bekend gemaakt.
KPN heeft daarnaast bevestigd nog niks te gaan doen met de E-Sim. Wel houdt ze ontwikkelingen op de markt ‘nauwgezet’ in de gaten.
Bron: Providers.nl