Na de uitslag van het Brexit referendum lieten diverse Britse bedrijven weten dat ze het Verenigd Koninkrijk mogelijk willen verlaten. Grote bedrijven met een hoofdkantoor of vestiging in Groot-Brittannië vrezen dat de Brexit de bedrijfsvoering vanuit Londen zal bemoeilijken. De gemeente Amsterdam meldde eind juni dat diverse Aziatische banken een deel van hun bedrijf van Londen willen overhevelen naar Amsterdam. Kredietbeoordelaar Fitch suggereerde bovendien dat ook Amerikaanse banken zouden overwegen om hun zaken te verplaatsen van Londen naar Nederland. Ook telecomprovider Vodafone denkt nu na over een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk.
De Brexit zal dus behalve op de financiële sector ook zijn weerslag hebben op de telecombranche in het Verenigd Koninkrijk en de EU. Twee grote telecombedrijven met Londen als thuisbasis zijn Vodafone en Liberty Global, het moederbedrijf van de Nederlandse kabelaar Ziggo. De twee bedrijven zijn bezig een joint venture op te zetten, waarvoor de Europese Commissie nog toestemming moet geven. Het besluit hierover valt uiterlijk op 19 juli.
Verschillende Britse bedrijven denken op dit moment na over het verlaten van Groot-Brittannië. Amsterdam is één van de steden die wordt genoemd als aantrekkelijke Europese standplaats voor internationale bedrijven. Het gunstige belastingklimaat, de nabijheid van vliegveld Schiphol en een bevolking die goed Engels spreekt maken Amsterdam tot een stad met een prettig vestigingsklimaat. Behalve Amsterdam zijn ook Parijs, Frankfurt en Dublin in trek bij Britse bedrijven. HSBC heeft laten weten mogelijk 1000 werknemers naar de Franse hoofdstad te verplaatsen en Morgan Stanley zou overwegen om functies te verhuizen naar Frankfurt en Dublin. Amsterdam zou voor zowel Vodafone als Liberty Global een goede locatie kunnen zijn. Vodafone heeft al aangegeven dat het bedrijf niet per se in Londen zal blijven na de Brexit.
Op 29 juni maakte Vodafone bekend dat het overweegt zijn hoofdkantoor weg te halen uit het Verenigd Koninkrijk. Als het bedrijf de locatie van zijn hoofdvestiging gaat heroverwegen zou één van de hoofdsteden op het Europese vasteland voor de hand liggen. De Europese activiteiten van Vodafone vertegenwoordigen 55 procent van de jaarlijkse winst, terwijl het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk slechts elf procent van zijn winst verdient. Het bedrijf heeft momenteel ongeveer 14.000 medewerkers in dienst in Groot-Brittannië en een kleine 3000 medewerkers in Nederland.
Tot dusver is Vodafone de enige provider die speculeert op een vertrek uit Groot-Brittanië. Een Brexit van Vodafone zou voor de Britse economie een kleine aderlating betekenen. Maar de gevolgen voor de Britse economie zou nog groter kunnen worden als ook andere telecombedrijven het Verenigd Koninkrijk zouden verlaten en bijvoorbeeld naar Amsterdam verhuizen. De grootste providers vertegenwoordigen samen namelijk een behoorlijke omzet. Het onderstaande overzicht geeft een beeld van de omzet van de belangrijkste Britse providers. Samen zijn deze bedrijven goed voor ongeveer 38 miljard pond omzet per jaar.
Britse telecomprovider | Omzet per jaar in het VK |
---|---|
£ 17,9 miljard | |
£ 7,3 miljard | |
£ 6,4 miljard | |
£ 2,9 miljard | |
£ 2,0 miljard | |
£ 1,8 miljard |
Vodafone zal de joint venture met Ziggo’s moederbedrijf Liberty Global ondanks de Brexit zeker willen doorzetten, zo is de verwachting. In juni zeiden analisten van investeringsmaatschappij Jefferies nog dat Vodafone de deal met Liberty Global nodig heeft om zijn lange termijn doelen zeker te stellen. Vodafone heeft er dus geen enkel belang bij om de deal nu te laten afketsen.
Een dochteronderneming van Liberty Global, Virgin Media, investeerde 700.000 pond in de Remain-campagne, in een poging een Brexit te voorkomen. Nu dat doel is mislukt hangt de vraag boven de markt of ook Liberty Global nadenkt over het overhevelen van zijn hoofdkantoor van het Verenigd Koninkrijk naar het Europese vasteland. Mike Fries, CEO van Liberty Global, meldde medio juni in elk geval dat de telecomgigant waarschijnlijk afziet van verdere investeringen in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de topman overweegt het bedrijf zijn kapitaal buiten Groot-Brittannië te gaan onderbrengen. Op dit moment heeft Liberty Global enkele honderden medewerkers in het Verenigd Koninkrijk, tegen ruim 1600 medewerkers in Nederland.
Liberty Global verwacht niet dat de Brexit de joint venture tussen Ziggo en Vodafone in Nederland in gevaar zal brengen. Dat verklaarde Fries op 28 juni tegenover persbureau Reuters. Volgens Fries heeft de Brexit geen directe invloed op het functioneren van Liberty Global en dus op zijn Nederlandse dochterbedrijf Ziggo. Als de Europese Commissie op 19 juli oordeelt dat de deal tussen Ziggo en Vodafone door kan gaan, zal de Brexit hier volgens Liberty Global dus geen verandering in brengen.
Bron: Providers.nl