Door de voorgenomen fusie tussen Vodafone en Ziggo is het openstellen van Ziggo's kabelnetwerk opnieuw ter discussie gesteld. Het kan zijn dat de ACM Ziggo verplicht om de kabel wel open te stellen voor andere aanbieders. Voorheen leek het technisch onmogelijk voor Ziggo om de kabel open te stellen. Nu blijkt dit niet langer het geval te zijn.
Technische beperkingen in het kabelnetwerk zijn voorheen door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aangewezen als reden waarom Ziggo de kabel niet hoeft open te stellen voor andere providers. Verder zouden volgens de ACM andere aanbieders geen concurrerend product kunnen bieden via de kabel. In de Europese Wet staat dat er één netwerk gereguleerd mag worden, in dit geval KPN. Het ACM voert ook de zakelijke markt aan als belangrijk argument waarom het netwerk van KPN wel open moet zijn in tegenstelling tot het netwerk van Ziggo. De kabel wordt in mindere mate gebruikt door zakelijke gebruikers dan de kabel. KPN ondervindt nadeel van het wel moeten openstellen van het ADSL- en glasvezelnetwerk.
KPN ondervindt nadelen doordat zij andere providers moeten toelaten tot het ADSL- en glasvezelnetwerk. Het ACM vindt dat er meer concurrentie moet komen op de markt voor internet, bellen en TV. KPN is de enige internetprovider die verplicht is om ADSL en glasvezel in de grond te leggen. Zo kan KPN zich minder onderscheiden van haar concurrentie doordat andere internetproviders dezelfde snelheid kunnen aanbieden als KPN. Ziggo kan een onderscheidend aanbod doen aan potentiële klanten van KPN door iets unieks aan te bieden; internet via kabel. KPN kan ook boetes ontvangen voor het niet voldoende openstellen van haar ADSL netwerk. Dit is in het verleden gebeurd. KPN probeert zich te onderscheiden van andere providers door betere service aan te bieden. Overigens betalen andere providers KPN wel huur voor het gebruik van het netwerk. KPN mag deels zelf bepalen hoe hoog de huur hiervoor is. Voorheen moesten deze huurafspraken nog goedgekeurd worden door de ACM. Sinds april 2015 heeft KPN hier meer vrijheid in gekregen.
De fusie tussen Vodafone en Ziggo is nog niet zeker. Liberty Global is eigenaar van zowel Vodafone als Ziggo en zal hierdoor de Nederlandse activiteiten onder één dak willen brengen. De Europese Commissie moet de fusie nog goedkeuren. Om goedkeuring te krijgen hebben Vodafone en Ziggo onlangs concessies ingediend bij de Europese Commissie. Het oordeel van de Europese Commissie volgt op op 3 augustus 2016.
Door de mogelijke fusie tussen Vodafone en Ziggo is de situatie veranderd. Als het doorgaat kan Vodafone straks ook internet via de kabel aanbieden terwijl KPN nog steeds gelimiteerd is tot ADSL en glasvezel. KPN ondervindt hierdoor een nadeel ten opzichte van haar concurrentie. De Nederlandse overheid wil dit obstakel wegnemen en andere aanbieders ook toegang tot de kabel geven. De Europese wetgeving omtrent kabelnetwerken, waarin staat dat slechts één netwerk gereguleerd mag worden, moet aangepast worden om het kabelnetwerk van Ziggo open te stellen. De Nederlandse politiek is al langer bezig om Europa te overtuigen deze wetgeving te wijzigen zodat concurrentie op de kabelmarkt mogelijk wordt.
Bron: Providers.nl