Op basis van testen met Vplus verbindingen begint KPN nu met de levering van de opvolger van de vdsl2 verbinding. Met de Vplus verbinding zijn snelheden van 200Mbit/s down en 30Mbit/s up.
In oktober is KPN gestart met praktijkproeven voor de Vplus verbinding bij 100 klanten in Rotterdam, Haarlem en Hillegom. KPN wil met Vplus voorzien in de grotere eisen die aan het netwerk gesteld worden, zoals on demand, realtime game en cloud diensten. Nu de pilots ten einde lopen heeft KPN besloten de levering te beginnen bij enkele duizenden huishouden in Hillegom.
Bij de testen van Vplus, of ‘ Super Vectoring’ zijn volgens KPN snelheden behaalt van 222MBit/s down en 33Mbit/s up. Om de hogere snelheden te bereiken is het frequentiebereik van de Vplus verdubbelt ten opzichten van vdsl2, van de 17.6 MHz naar 35.3 MHz. Door de hogere frequentie neemt bij een afstand groter dan 550 meter tot de wijkkast de winst ten opzichten van vdsl2 af.
Als doel heeft KPN zichzelf gesteld om 85 procent van de Nederlandse huishoudens van minimaal 100Mbit/s te voorzien. Om dit te behalen is KPN bezig om zoveel mogelijk wijkkasten op glasvezel aan te sluiten, waarbij het resterende deel naar de woningen veelal uit een koperlijn bestaat. Hiermee is ongeveer 78 procent voorzien van de minimale snelheid van 100Mbit/s. Bij de volgende website kun je zelf zien of deze snelheid op jou adres haalbaar is : internet providers vergelijken
Naast de introductie van de Vplus verbinding heeft KPN ook aangekondigd om dit jaar nog testen te starten waarbij de 2 ader paren middels Vplus pair bounding gecombineerd worden. Hiermee zouden snelheden van 400Mbit/s down en 60Mbit/s up mogelijk moeten zijn.
Met de levering van Vplus (en de geplande Vplus pair bounding) lijkt KPN te kiezen voor het upgraden in plaats van het vervangen van hun kopernetwerk. In steden zoals Eindhoven en Helmond bleek KPN begin dit jaar te stoppen met de “verglazing” van de steden en zich te beperken tot het aansluiten op vdsl2. KPN lijkt hierdoor te kiezen voor een uitbuiting van het kopernetwerk en wellicht op lange termijn te kiezen voor aanleg van NG-PON.
Bij NG-PON wordt er vanaf de wijkkast slechts één glasvezelkabel naar een groep huizen getrokken in plaats van één kabel per huis. Per verbinding wordt er gebruik gemaakt van een andere golflengte waardoor de verbindingen van elkaar gescheiden kunnen worden. Via deze verbindingen zijn snelheden van meer dan 1Gbit/s mogelijk.
bron afbeelding: https://en.wikipedia.org/wiki/NG-PON2
De NG-PON techniek biedt voor KPN een groot voordeel in tegenstelling tot de aanleg van losse glasvezelkabels per woning. De investering in een NG-PON netwerk is namelijk minder groot omdat er minder glasvezelkabels aangelegd hoeven te worden. In theorie kan hierdoor in de toekomst sneller glasvezel aangelegd worden tegen een voordeliger tarief.
Bron: Providers.nl