KPN gaat op termijn stoppen met het aanbieden van WBA-diensten ISDN 1/2 en vanaf maart 2020 met ADSL1 en 2 via ISDN in combinatie met PSTN telefoonlijnen. Volgens de telecomgigant is de apparatuur waarmee ADSL_POTS geleverd wordt aan het einde van zijn latijn. Bovendien is de ADSL 1 en 2 techniek sterk verouderd en bieden nieuwere technieken met meer bandbreedte de toekomst.
KPN gaf eerder dit jaar in januari al aan te gaan stoppen met het aanbieden van de ‘traditionele’ telefoonlijnen ISDN 1/2 , per september 2019. Digitale enkelvoudige ISDN 1 en enkelvoudige en meervoudige ISDN 2 en analoge meervoudige PSTN bestaan vanaf begin jaren '90 en zijn aan het einde van hun levenscyclus, aldus KPN. ISDN 15/20 en 30 (zakelijk) worden nog wel aangeboden tot op zijn minst 1 januari 2021.
Innovatie maakt wijzigingen noodzakelijk
ISDN telefoonlijnen, ooit erg populair in de jaren ’90, hebben hun beste tijd gehad. ISDN maakte het mogelijk dat gebruikers tegelijkertijd kunnen internetten en bellen en lopen via de telefooncentrales van KPN.
Telefonie oplossingen op breedband basis zijn vandaag de dag het bewezen alternatief voor de toekomst. Met de komst van breedband internet is ISDN overbodig geworden. Reden voor KPN om daadwerkelijk te gaan stoppen met de vaste telefoonlijn voorziening.
VOIP bellen wint het van vaste telefonie
KPN ziet het aantal gebruikers van de vaste telefoonlijn al jaren afnemen als gevolg van veranderende klantenwensen en de opkomende markt van VOIP bellen. VOIP bellen blijkt al langere tijd het betrouwbare alternatief voor vaste telefoonaansluitingen. Met name op de zakelijke markt maakt VOIP bellen een enorme groei door en bewijst de functionaliteit zich. De omzet op de zakelijke markt heeft zich maar liefst verviervoudigd in de afgelopen twee jaar. Maar ook op de particuliere markt zet de groei gestaag door en is dit jaar een lichte stijging waar te nemen.
Genoeg bewijs voor KPN om te kunnen zeggen dat met een krachtige internetverbinding gebruikers vaker lijken te kiezen voor de alternatieve manier van bellen.
KPN wil verder zonder ADSL 1 en 2 WBA-diensten
KPN gaat in 2020 nog een stap verder: ze wil ook af van de ADSL 1 en 2 breedband verbindingen.
Sinds 2006 kunnen andere providers WBA-diensten aanbieden via het netwerk van KPN als alternatief voor PSTN en ISDN 1 en 2. Een WBA-dienst is de breedband verbinding tussen de locatie van de eindgebruiker en het connectiepunt van de KPN wholesale klant.
KPN is sterk gericht op innovatie en het doel van KPN is dan ook in maart 2020 een versimpeling van het WBA- referentieaanbod te realiseren door de verouderde ADSL 1 en 2 technieken tijdig uit te faseren. KPN stelt toe te willen naar een “logische opbouw, minder smaken en meer marktbereik”.
De ADSL techniek - als opvolger van het oude ‘inbellen’ waarbij nog per telefoontik afgerekend moest worden - zette de trend door de introductie van een vast tarief voor onbeperkt internet. Sinds 2005 kwam ADSL 2 op de markt en inmiddels is naast een snellere, vooral een stabielere internetverbinding mogelijk met ADSL 2+.
Providers kiezen steeds vaker voor VDSL diensten
Momenteel biedt Tele2 nog ADSL2+ tot 20 Mbit aan bij het goedkoopste internet abonnement. Steeds meer providers zoals Fiber en T-Mobile bieden nog enkel VDSL internet abonnementen aan en gaan mee met de visie van KPN. Door alleen VDSL internet aan te bieden kunnen providers zoals Fiber en T-Mobile de beloofde snelheid bij goedkoop internet garanderen. Bij deze techniek treedt minder of nagenoeg geen snelheidsverlies op door de tussenkomst van straatkasten. Echter vallen hierdoor wel veel adressen af waarbij VDSL nog niet beschikbaar is.
Vanaf januari 2016 is KPN Wholesale al gestopt met de orderintake van ADSL 1 en 2, om alleen nog maar het snellere en stabielere ADSL 2+ en VDSL aan te bieden.
Door de ADSL 1 en 2 diensten uit te faseren wil KPN meer bandbreedte teruggeven met toekomstgerichte technieken, zoals ADSL 2+_POTS, VDSL_POTS, FTTH, FTTO en glas. Deze nieuwe technieken moeten het antwoord zijn aan de groeiende vraag naar bandbreedte en de uitdagingen van deze tijd. POTS staat voor 'plain old telephone service, ook wel de analoge telefoonverbinding genoemd.
Voordelen wijzigingen WBA-diensten voor gebruikers
Wat betekent dit voor de gebruikers van het KPN netwerk? Niet alleen zullen gebruikers een snellere breedband verbinding krijgen voor , ook maakt breedband het mogelijk voor de gebruiker om goedkoper verschillende diensten voordeliger te kunnen combineren op één aansluiting.
KPN zal haar gebruikers goed begeleiden bij de migratie
De overgang van vaste telefonie verbindingen naar breedband gerichte oplossingen zal zorgvuldig begeleid worden, aldus KPN. Dit betekent in ieder geval dat klanten van KPN (wholesale) op tijd en uitgebreid geïnformeerd zullen worden over de veranderingen binnen KPN en wat dit betekent voor hun persoonlijke situatie.