De snelheid die KPN behaalde is de hoogste snelheid van een Nederlandse provider in een laboratoriumtest tot nu toe. Hoe de provider de snelheid behaalde is nog niet precies duidelijk. Naast het stapelen van frequenties heeft de provider waarschijnlijk extra frequenties gestapeld in carrier aggregation. Hierbij wordt het ongebruikte 3G-spectrum ingezet voor het 4G-netwerk. Als de proeven die providers uitvoeren succesvol blijken, zal de constructie geleidelijk uitgebreid worden naar locaties waar steeds meer vraag naar 4G-diensten ontstaat, en waar de vraag naar 3G vermindert. Naast KPN voeren ook T-Mobile en Vodafone testen uit met carrier aggregatie.
Vodafone verwacht dat eind 2018 het huidige 4G-netwerk op drukke plaatsen en momenten zijn top zal bereiken, en wil binnen een jaar een maximale snelheid van 1Gbit/s mogelijk maken met zijn 4G-netwerk in Nederland. Begin oktober behaalde de provider tijdens een test in een laboratorium een snelheid van 979,2 Mbit/s. Voor de carrier aggregatietesten bundelt Vodafone vier frequentiebanden: 800 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz en 2600 MHz. De modulatie gaat naar 256-qam; dit is een techniek om digitale signalen op een analoge draaggolf te plaatsen en op deze manier te transporteren.
Het grootste voordeel van het verhogen van de 4G-snelheden, is dat er meer capaciteit in het netwerk komt. Zo krijgen klanten tijdens grote drukte individueel een hogere downloadsnelheid dan ze nu hebben via 4G. Volgens Ruud Koeyvoets, manager voor netwerkarchitectuur bij Vodafone, neemt de capaciteit zelfs met een factor vier toe zodra 4G geoptimaliseerd is voor een maximale snelheid van 1Gbit/s. Koeyvoets verwacht niet dat mensen in de komende jaren zo’n hoge downloadsnelheid nodig hebben. Wat de provider wel verwacht, is dat mensen steeds meer HD-video’s gaan bekijken op streamen op hun mobiele apparaten.
Smartphones kunnen enkel de hoge snelheden behalen als zij voorzien zijn van bepaalde hardware. De mobiele telefoons die over deze hardware beschikken, liggen nog niet in de winkel en zullen naar verwachting pas volgend jaar op de markt verschijnen. Het gaat hier om X16-modems van chipfabrikant Qualcomm.
Bron: Providers.nl