Internet provider KPN kan echter opgelucht ademhalen: inmiddels heeft de tweede partij zich uit de veiling teruggetrokken, waardoor KPN nu de toekomst van Digitenne in handen heeft. Het afhaken van de tweede partij komt als een verrassing. Er zijn verschillende scenario's denkbaar die deze ontwikkeling zouden kunnen verklaren.
Het bemachtigen van de licenties voor digitale televisie via de radiofrequenties zou voor een nieuwe partij een aantal gevolgen hebben. Zo had een nieuwe eigenaar van "Digitenne" al één dag na het in handen krijgen van de licenties een landelijke dekking moeten realiseren en een aanbod klaar hebben voor bestaande klanten van Digitenne. Daarbij zou er een transitie periode zijn van het begin van de veiling tot aan de overdracht van de vergunningen waarin samenwerking met KPN noodzakelijk zou zijn geweest. Voor bestaande Digitenne-klanten, in totaal zo'n 300.000 tot 400.000 consumenten, betekent dit dat KPN verder kan met de ontwikkeling van HD televisie via Digitenne. De provider kreeg de licenties in handen voor een bedrag van 0 euro dankzij het wegvallen van een 2e bieder. Of de consument dit terug gaat zien in de abonnementsprijs is nog maar de vraag.
Het is niet bekend welke partij interesse had in de radio frequenties. Een mogelijkheid is dat Vodafone of Ziggo de licenties in handen wilde hebben in verband met de fusie tussen de twee telecomgiganten. De twee providers van mobiele telefonie en vast breedband zijn bezig om een zo hoog mogelijke marktwaarde te genereren ter voorbereiding op de fusie. Het is aannemelijk dat één van deze twee providers te veel resources moest inzetten om Digitenne te bemachtigen en de transitieperiode te kort was om aan alle voorwaarden te voldoen.
“Het bouwen van een nieuw netwerk is niet realistisch”
Vodafone is de meest aannemelijke tweede partij aangezien zij zich verzette tegen de zware verplichtingen waaraan een nieuwe aanbieder van digitale ether televisie moest voldoen. Vodafone stelt dat het niet mogelijk is om een half jaar na de veiling een nieuwe TV dienst op de markt te brengen als vervanging van KPN Digitenne.
Nu KPN zich verzekerd heeft van de licentie voor de 700 MHz frequentie kan de provider zich richten op het ontwikkelen van de DVB-T2 techniek. Over enkele jaren moet de oude DVB-T techniek vervangen worden aangezien een deel van de 700 MHz frequentie beschikbaar komt voor mobiele communicatie. Om het wegvallen van dat deel van de frequentie op te vangen zal KPN een efficiëntere techniek voor Digitenne moeten gaan gebruiken.
DVB-T2 maakt efficiënter gebruik van radio frequenties zodat er meer ruimte overblijft voor extra diensten. Op die manier kan KPN met DVB-T2 niet alleen het verlies op de 700 MHz band compenseren, maar tevens HD televisie gaan aanbieden via Digitenne.
Bron: Providers.nl