Hoewel het in Nederland op dit moment nog niet mogelijk is om digitale televisie te kijken in het ultra HD formaat 4K, is het wel mogelijk om interactieve TV te bekijken. Om tijdens de proef met de settopbox toch televisie te kunnen kijken in 4K kunnen de klanten gebruikmaken van OTT-content die bijvoorbeeld op Netflix en YouTube wordt aangeboden. OTT staat voor "over-the-top", een term die wordt gebruikt voor het kijken naar films, series en programma's via het internet zonder kabel- of satellietaansluiting via een televisieprovider.
Door middel van de proef wil KPN onderzoeken wat de werking en waarde is van de mogelijkheid om via de 4K hardware, in dit geval een decoder, interactieve televisie te kunnen aanbieden. Het is uiteindelijk de bedoeling dat klanten de optie tot kijken in 4K kunnen kiezen bij een abonnement. Klanten kunnen zich niet zelf aanmelden voor de proef. KPN kiest uit het klantenbestand duizend proefpersonen die de nieuwe 4K-settopbox mogen testen. Wanneer de proef van start gaat heeft de provider nog niet bekendgemaakt.
De box heeft 4K-ondersteuning op 60Hz en ondersteunt HDR. De box is tevens voorzien van een HDMI 2.0a-aansluiting, usb-poort, een poort voor ethernet, een audio-jack aansluiting en het apparaat speelt hevc-bestanden af. De mogelijkheid om hevc-bestanden te kunnen afspelen is nodig om te kunnen kijken naar Netflix content in 4K-resolutie.
KPN is met deze proef de eerste provider in Nederland die een decoder gaat aanbieden waarmee televisie gekeken kan worden in 4K ultra HD. Ziggo zou in theorie vanaf 2017 een ultra HD-decoder kunnen leveren, in dat jaar brengt Ziggo's moederbedrijf Liberty Global deze decoder namelijk op de markt. De televisieproviders nemen tot op heden een wat afwachtende houding aan als het gaat om het aanbieden van 4K hardware. Dit komt mede doordat er nog erg weinig content beschikbaar is in 4K ultra HD.
Bron: Providers.nl