Het internet is één groot netwerk waar iedereen met elkaar verbonden is en partijen de mogelijkheid hebben diensten aan te bieden en af te nemen, berichten te delen en voor het verspreiden van nieuws. Om internet thuis te kunnen ontvangen wordt er gebruik gemaakt van internet providers. In relatie hiermee komt af en toe de term netneutraliteit voorbij. Maar wat is netneutraliteit eigenlijken hoe is dat in Nederland geregeld?
Wat is netneutraliteit?
Netneutraliteit kan vergeleken worden als een soort van anti-discriminatie beginsel voor het internet. In een land waar netneutraliteit geldt moeten internet providers zich neutraal opstellen en mogen zij geen onderscheid in bepaalde data maken. Providers mogen daarbij dus geen onderscheid maken op gebruiker, websites, inhoud van data, soorten apparatuur of een communicatiemethode. Hiermee kan worden voorkomen dat bepaalde partijen misbruik van het internet maken en internet beheersen. Een voorbeeld hiervan zijn dictatoriale landen, waar de overheid bepaalde websites blokkeert. Nu zal in Nederland dit niet zo snel gebeuren door de overheid, maar in theorie is het wel mogelijk dat commerciële partijen hier misbruik van maken. Bijvoorbeeld een bepaalde dienst die een provider betaald om ten koste van andere niet betalende partijen altijd een hoge internetsnelheid te behalen. Of een provider die bepaalde diensten blokkeert en enkel eigen diensten aanbiedt.
Netneutraliteit in Nederland
Nederland loopt wat betreft netneutraliteit voorop. Nederland heeft netneutraliteit namelijk in 2013 in de wet vastgelegd en was daarmee het tweede land ter wereld die dat deed. Tot op de dag van vandaag is Nederland het enigste land in Europa die netneutraliteit heeft opgenomen in de wet. De Nederlandse overheid zag zich hier toe gedwongen naar aanleiding van acties van Nederlands grootste internet provider, KPN. Op een gegeven moment werd de dienst WhatsApp één van de grootste communicatiediensten. KPN had plannen om het WhatsApp gebruik in kaart te brengen, met als doel om ooit de dienst te blokkeren. In de praktijk zou KPN dan bijvoorbeeld een eigen communicatieservice kunnen introduceren, maar dan wel ten koste van WhatsApp, of de data van een communicatiedienst die KPN betaald wel door kunnen laten gaan en tegelijkertijd de WhatsApp data laten blokkeren.
Uitzonderingen
In Nederland moet een internet provider zich dus aan de netneutraliteit houden, maar er zijn enkele uitzonderingen. Zo is het in sommige gevallen de internet provider toegestaan om het internetverkeer af te knijpen. Dit gaat dan om gevallen waarin er een risico is dat het internet verstopt raakt. Denk daarbij aan het blokkeren van videostreaming op bepaalde plekken. Wel moet dit dan gaan om alle videodiensten en niet enkel een bepaalde dienst, zoals YouTube. Ook mag een provider het internetverkeer afknijpen omwille van de veiligheid. Dit zou bijvoorbeeld kunnen om hack pogingen te kunnen stoppen. Wil een internet provider toch data beperken, internet afknijpen of websites blokkeren wat niet onder de uitzonderingen valt, dan zal een gang naar de rechter moeten worden gemaakt om toestemming te verkrijgen.
Internet providers
Uitgelicht
Bron: Providers.nl
Geschreven door
Sander
Programmeren. Boulderen. Auto's. En de oerknal waar Providers mee begon.
Meer over
Sander