De rechtbank in Haarlem heeft besloten dat usenetproviders Eweka en Usenetter de gebruikersgegevens van meerdere uploaders moet afstaan aan Stichting Brein. De uploaders boden illegaal e-books aan via downloadsites.
Bij de uitspraak in het kort-geding heeft de rechtbank besloten dat de providers vijf dagen de tijd hebben om de gegevens, voor zover deze beschikbaar zijn, te overhandigen aan Brein. Doen ze dat niet, dan volgt een dwangsom van 1000 euro per dag. De aangeklaagde providers kunnen in hoger beroep de uitspraak aanvechten. Of zij dat gaan doen, is nog niet bekend.
De reden van Brein om de gebruikers van de usenetproviders Usenetter en Eweka aan te klagen is omdat deze gebruikers volgens Brein ruim 2000 e-books illegaal online hebben gezet. De uploaders van deze e-books vroegen downloaders om een vrijwillige PayPal-donatie te doen zodat ze, naar eigen zeggen, daarvan legaal e-books konden kopen die vervolgens online werden aangeboden via nieuwsgroepen. Tevens telt de rechtbank mee dat de uploaders niet gestopt zijn na de ontdekking van Brein. Zij hebben zich aangemeld bij een andere provider en zijn verder gegaan met het illegaal verspreiden van content.
De advocaat die Usenetter verdedigde, Benjamin Niemijer, is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank. Hij wijst daarbij op de Europese e-privacyrichtlijn. Volgens hem heeft de rechtbank te weinig rekening gehouden met het feit dat het bewaren van gebruikersgegevens ingaat tegen de richtlijnen. Omdat de uploaders ondertussen geen klant meer zijn bij Usenetter, wilde de provider de gegevens niet vrijgeven. Gegevens van personen die geen klant meer zijn moeten vernietigd worden. Brein is het daar niet mee eens. Brein stelt dat toen de e-books nog wel geüpload werden de gebruikers nog klant waren en dat de gegevens daarom wel afgestaan mogen worden. De rechtbank ging in deze redenering mee.
Brein kan na het verkrijgen van de gegevens besluiten om ook een civiele rechtszaak aan te spannen tegen de uploaders. De belangenorganisatie wil nog niet zeggen of er een civiele zaak zal worden gestart. Het is ook mogelijk dat Brein een schikking treft met de uploaders, die er dan vanaf komen met een boete.
Bron: Providers.nl