Zonder dat we het doorhebben wordt mobiel bereik in steden steeds beter dankzij small cells: mini-zendmasten die een bereik hebben van tientallen tot enkele honderden meters. Onopvallend worden de small cells in de infrastructuur opgenomen. Zo hangen bijvoorbeeld bushokjes, gevels en lantarenpalen vol met deze kleine zendmasten.
Het dataverbruik onder mobiele gebruikers is de afgelopen tijd sterk gestegen, met name door de livegang van de nieuwe 4G-netwerken van KPN, T-Mobile en Vodafone. Het afgelopen jaar steeg het 4G-dataverbruik zelfs met één miljard gigabyte. Dit is een stijging van een kwart. Om ook op drukke locaties als treinstations, tramhaltes en bushokjes mobiele gebruikers te voorzien van snel internet, moest een oplossing werden bedacht.
Waar in buitengebieden gemakkelijk meer masten geplaatst kunnen worden, moet er in steden slim worden gewerkt. Zo zitten de gemeentes van grote steden niet te wachten op een gigantische zendmast midden in de stad, en hebben providers te maken met vergunningen. Small cells zijn daarentegen klein, en verspreiden een signaal op tientallen tot honderden meters. Een klant in de buurt van de small cell krijgt de snelheid van deze specifieke cell. Afhankelijk van drukte kan die hoger zijn dan die van de reguliere zendmast. Omdat er daardoor minder gebruikers op de reguliere zendmast komen, krijgen (ook) de gebruikers van de reguliere zendmast een hogere snelheid. Op locaties waar providers de frequenties van de small cells en reguliere zendmasten combineren, kan de netwerkervaring nog verder verbeteren.
Afgelopen jaar zocht KPN contact met JC Decaux, producent van bushokjes, tramhaltes en reclameborden, om grootschalige plaatsing mogelijk te maken. Onder meer op het Rembrandtplein in Amsterdam werden de eerste small cells in de abri’s van JC Decaux geplaatst. Inmiddels zijn in Amsterdam tweehonderd wachthuisjes voorzien van een zender. Door een camouflagekap zijn de antennes van de cells niet zichtbaar. Wél is het zo dat de cells het best werken in combinatie met een normale mast. Daarnaast moeten ze worden aangesloten op de backbone van het netwerk.
De small cells die KPN inzet, verhogen de snelheid en maken de verbinding stabieler. De signalen van de small cells worden namelijk gecombineerd met de daklocaties (antennes die op daken staan) zodat een hogere snelheid kan worden behaald. De verbinding wordt stabieler doordat de afstand van de gebruiker tot de small cells korter is ten opzichte van de daklocatie.
Vodafone heeft op dit moment zo’n 900 small cells in gebruik in Nederland. Ook Vodafone heeft de cells geplaatst op drukke locaties waar veel netwerkcapaciteit vereist is en op plekken waar verminderde dekking is maar waar geen traditionele zendmast kan of mag worden geplaatst. Zo zijn small cells van Vodafone opgehangen in bushokjes in Amsterdam en hangen ze in lantaarnpalen in Rotterdam en Eindhoven (Strijp-S). Daarnaast zijn ze te vinden in diverse vakantieparken en publieke locaties, zoals winkelcentra en bioscopen.
Bron: Providers.nl