De afgelopen weken gingen er veel stemmen op, waaronder van de AIVD, om de encryptie van onder meer e-mailverkeer en berichtenverkeer te verzwakken. Volgens de voorstanders van een zwakke encryptie zou het in sommige gevallen onmogelijk zijn geworden om berichten te kraken. Dit zou het werk van bijvoorbeeld de geheime diensten bemoeilijken.
De Kamercommissie voor Economische Zaken besprak het wetsvoorstel vorige week met minister Kamp. René Dercksen van de PVV stelde in het debat dat door een strengere invoering van netneutraliteit de Nederlandse providers achter zullen gaan lopen op andere Europese landen. Daarnaast verwacht Dercksen dat de Europese Commissie een inbreukprocedure begint en dat marktpartijen procedures zullen opstellen. Om deze reden heeft hij een motie ingediend om het wetsvoorstel aan te houden. In overleg met de providers wil hij het voorstel wijzigen.
De motie van vorige week werd ingediend door D66-kamerlid Kees Verhoeven en Astrid Oosenbrug van de PvdA. In de motie valt onder meer te lezen dat “versleuteling van internetverkeer essentieel is voor onze veiligheid, bijvoorbeeld voor internetbankieren, het versturen van berichten of het beveiligen van bedrijfsgeheimen”. Zodra encryptie wordt afgezwakt kunnen niet alleen binnenlandse geheime diensten maar ook criminelen uit binnen- en buitenland toegang krijgen tot persoonlijke informatie.
Men ziet het als een belangrijke taak van het kabinet om de veiligheid te waarborgen. In januari had het kabinet hier al een uitspraak over gedaan. Zo was het kabinet van mening dat het afzwakken van encryptie logisch was vanuit het perspectief van de geheime diensten, maar niet vanuit dat van de gewone burger.
Vandaag op 11 oktober heeft de eerste kamer ingestemd met de strengere netneutraliteit. Doordat de eerste kamer de strengere netneutraliteit aanneemt ziet T-Mobile zich genoodzaakt naar de rechter te stappen. De strengere netneutraliteit conflicteert met de nieuwe actie van T-Mobile waarbij gebruikers gebruik kunnen maken van een zero rating bij muziek streamen.
Bron: Providers.nl