In de herziening van de regels rondom telecomdiensten wil de Europese Commissie het toezicht op communicatiediensten als Skype en WhatsApp verscherpen. De techbedrijven achter deze diensten, zoals Microsoft en Facebook, zullen aan strengere privacy- en veiligheidsregels worden onderworpen. De maatregelen zullen volgende maand in Brussel worden aangekondigd.
Deze privacy- en veiligheidsregels schrijven voor wanneer telecombedrijven aan verzoeken van politie- en veiligheidsdiensten moeten voldoen, maar bepalen ook op wat voor manier aanbieders bijvoorbeeld gegevens van gebruikers kunnen benutten. Met de nieuwe regelgeving wil de Commissie er ook de ‘over-the-top’-diensten bij betrekken. Hiermee worden de diensten bedoeld waarmee consumenten kunnen bellen en berichten kunnen versturen via internet, zoals Facebooks Whatsapp en Messenger, Viber en Microsofts Skype.
Binnen de EU moeten telecomaanbieders als Vodafone, KPN en T-Mobile aan strenge eisen voldoen, terwijl hun concurrenten in een grijs gebied zitten. Veel telecombedrijven maakten al langer bezwaar tegen naar hun mening oneerlijke concurrentie. Zij pleiten voor gelijke regels en voor een versoepeling van de regels. De manier waarop Amerikaanse bedrijven geld verdienen met online communicatiediensten zonder te investeren in netwerken, wordt ook niet door iedereen gewaardeerd. Voor techbedrijven is dit juist geen bezwaar. Het gebruik van mobiel internet is juist door deze diensten een stuk aantrekkelijker geworden voor consumenten.
Begin juli werd er al door verschillende providers in de Benelux een manifest opgesteld, waarbij providers zich uitspraken over netneutraliteit. Het manifest werd ondertekend door de ceo's van KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2, Proximus en Orange. Zij stelden in het manifest dat de huidige regels voor netneutraliteitinvesteringen in 5G in de weg staan, omdat providers minder kansen hebben om geld te verdienen. Zo wilden de providers bijvoorbeeld aan Netflix, Google nof Facebook geld kunnen vragen om hun verkeer voorrang te geven boven dat van andere aanbieders. Op deze manier kunnen de providers sneller hun investeringen terugverdienen.
Vanaf september zal de Commissie een nieuwe wetgeving voor alle partijen gaan doorvoeren. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de chatdiensten zich moeten gaan aanpassen. Waarschijnlijk zullen er regels opgesteld worden waarbij ze zorgvuldiger om moeten gaan met de persoonlijke gegevens van EU-burgers.
Bron: Providers.nl