Het ‘internet of things’ is niet één concept maar meer een gedachtegang. Het zal ervoor zorgen dat alles met elkaar in verbinding komt te staan. Nu is het mogelijk om met één apparaat meerdere apparaten in je huis te besturen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de garagedeur automatisch opengaat als je de straat in rijdt en dat je favoriete muziek wordt afgespeeld wanneer je de deur open doet.
De mogelijkheden die er nu al zijn komen aardig in de buurt waarvoor het internet of things bedoeld is. In de toekomst zullen we niet langer de TV en de thermostaat bedienen met één afstandsbediening, maar zullen alle apparaten met elkaar in verbinding staan. Zo zal het bijvoorbeeld mogelijk worden dat wanneer je vanuit je werk naar huis vertrekt, je computer je verwarming alvast aanzet. Maar als je navigatiesysteem merkt dat je in de file komt te staan zal die dat automatisch doorgeven aan je thermostaat, waardoor de verwarming later wordt ingeschakeld. Ook je lampen zijn gekoppeld aan hetzelfde systeem, zodat ook deze pas later aan zullen gaan dan gebruikelijk.
In dit voorbeeld staat alles via internet in verbinding met elkaar en reageren alle apparaten op elkaars acties. Slimme sensoren zullen ook een plek krijgen bij het internet of things, denk hierbij aan een koelkast die automatisch via het internet boodschappen besteld wanneer de sensor in de koelkast merkt dat je koelkast leeg is.
De signalen die nodig zijn om je apparaten aan te sturen, moeten over een bepaald netwerk worden verzonden. De twee grootste kandidaten om de industriestandaard hiervoor te gaan leveren zijn het LoRa netwerk (LoRa is een term die wordt gebruikt als men het over ‘Low Power Wide Area Networks’ heeft. Die techniek wordt aangeboden door de LoRa Alliantie) en het NB-ioT netwerk (NB-IoT staat voor Narrow Band Internet of Things). Tussen de twee netwerken zit een groot verschil.
Het LoRa netwerk maakt gebruik van niet betaalde frequenties, hierdoor is het gebruik van het netwerk gratis. Het NB-ioT netwerk maakt gebruik van betaalde frequenties, hierdoor is het NB-ioT netwerk duurder. Het NB-ioT-netwerk is daarentegen wel geschikt voor smartphones, terwijl het LoRa netwerk geen ondersteuning biedt voor telefoons. Het NB-ioT netwerk zal meer data over langere afstanden kunnen versturen dan het LoRa netwerk. Het NB-ioT netwerk is bovendien veiliger, bij het LoRa netwerk is een 'man in the middle attack' mogelijk. Dit is (tot zover bekend) niet mogelijk bij het NB-IoT netwerk.
De mobiele providers in Nederland hebben verschillende visies op de netwerken. KPN ziet het LoRa netwerk als de industriestandaard. KPN is in februari 2016 begonnen met het aanleggen van het LoRa netwerk. Begin juli heeft KPN bekendgemaakt dat zijn LoRa netwerk landelijk dekkend is. Overigens is KPN de eerste provider wereldwijd die een landelijke dekking biedt via het LoRa netwerk. Hieruit kan worden afgeleid dat de aanleg van een LoRa netwerk relatief snel en eenvoudig uitgevoerd kan worden.
T-Mobile en Vodafone zien het NB-ioT netwerk als de industriestandaard. Dit netwerk is ontwikkeld door 3GPP, het collectief dat ook de industriestandaard voor de 3G en 4G netwerken heeft ontwikkeld. Vodafone en T-Mobile zeggen dat 80 tot 90 procent van hun zendmasten enkel een software update nodig heeft om het NB-ioT netwerk te kunnen aanbieden. Hierdoor kan dit netwerk nog sneller ingezet worden dan het LoRa netwerk. Het voordeel van een betaald frequentie blok is dat Vodafone en T-Mobile dit ook kunnen gebruiken in andere landen waar deze providers service aanbieden. Hierdoor kan je ook in andere landen gebruik maken van het Internet of Things.
De strijd tussen de twee netwerken vindt plaats op wereldwijde schaal. Het voordeel van het LoRa netwerk is dat het gratis is, waardoor veel kleine bedrijven ook snel een eigen netwerk kunnen opzetten. Het voordeel van het NB-IoT netwerk is dat het veiliger is en het overal ter wereld bruikbaar is. Consumenten hebben zelf geen invloed op dit gevecht tussen de twee netwerken maar de uitkomst heeft wel invloed op de gebruikers. De provider die op het verkeerde netwerk inzet zal minder snel mee kunnen gaan in de ontwikkelingen van het internet of things.
Bron: Providers.nl