Op een bijeenkomst van de Competitive Carriers Association op 20 september sprak T-Mobile's CTO Neville Ray het publiek toe over de weg die de telecom- aanbieder zal inslaan op het gebied van 5G. In samenwerking met Nokia, Ericsson en Samsung, kreeg T-Mobile het voor elkaar snelheden van 12 GBps te bereiken.
De snelheden zijn drie keer zo veel als de snelheid die Amerikaanse aanbieder Verizon, die ook met de technologie test, in februari behaalde. Om dit in perspectief te plaatsen: Verizon bracht tijdens deze testen een connectie tot stand die enkele honderden keren sneller is dan de LTE-netwerken die wij nu gebruiken, en die drieenhalf keer sneller is dan Google's supersnelle internetdienst Fiber.
T-Mobile geeft op zijn website informatie over het verschil met 4G. T-Mobile’s maximale snelheid van 4G (150 Mbps) of 4G+ (225 of 300Mbps) is hoog genoeg om zware bestanden te downloaden en verzenden, video’s te streamen en bijvoorbeeld te Skypen. De in de praktijk gemiddelde ervaren 4G-snelheden liggen nu boven de 40 Mbps in het netwerk van de aanbieder. Voor gangbare zaken zullen consumenten niet gelijk het verschil merken, maar voor bepaald gebruik zal 5G revolutionair werken.
De 5G-technologie biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden in verschillende sectoren. Zo kan 5G door zijn hoge snelheden de technologie achter bijvoorbeeld zelfsturende auto's aandrijven. In de zorgsector kunnen ouderen door geavanceerde monitoring bijvoorbeeld langer zelfstandig blijven wonen, en op agrarisch gebied zullen sensoren en drones worden ingezet om ziekten in gewassen te monitoren.
De telecomaanbieders verwachten dat in Europa de 5G-technologie pas in 2020 beschikbaar zal komen voor consumenten. Meerdere aanbieders, waaronder KPN, T-Mobile en Vodafone, hebben een manifest getekend waarin zij beloven 5G sneller in te voeren als de EU regels rondom netneutraliteit worden verzwakt. Ook schrijven de telecomaanbieders in het manifest dat ze van de Europese autoriteiten verlangen dat zij aanbieders als WhatsApp en Skype aan dezelfde regels houden als providers. Diensten als WhatsApp en Skype bieden met hun voip- en chatfuncties namelijk dezelfde functionaliteit aan als providers doen met bellen en sms'en.
Bron: Providers.nl