Tele2 en Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, hebben interesse getoond in onderdelen van de Nederlandse mobiele provider Vodafone. De Europese Commissie gaf begin augustus zijn goedkeuring voor de fusie tussen Ziggo en Vodafone, op voorwaarde dat Vodafone zijn afdeling voor vast internet en telefonie zou afstoten.
Dit meldde het Amerikaanse persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden. Niet alleen Tele2 en Deutsche Telekom hebben interesse in de onderdelen van Vodafone. Ook bedrijven als Fiber Nederland en de Nederlandse Energie Maatschappij zouden geïnteresseerd zijn. Volgens de anonieme bronnen moeten biedingen voor eind oktober zijn ingediend. Bloomberg verwacht dat de Vodafone-onderdelen voor minder dan 100 miljoen euro overgedragen zullen worden. In november wordt bekendgemaakt wie het winnende bod heeft uitgebracht.
In augustus liet Tim Hoettges, CEO van Deutsche Telekom, overigens al weten dat hij de vaste activiteiten van Vodafone met interesse zou bekijken. Hoettges voegde er toen wel aan toe dat er nog geen sprake was van besluitvorming en dat er eerst gekeken moest worden of de overname in de strategie van T-Mobiles moederbedrijf past.
Vodafone en Ziggo-moederbedrijf Liberty Global maakten in februari bekend hun Nederlandse activiteiten te willen samenvoegen. In een artikel van vorige maand gingen we in op de details van de joint venture tussen de beide providers. De Europese Commissie was in eerste instantie bezorgd over de invloed op de marktverhoudingen. Vodafone is namelijk een concurrent van KPN en Ziggo op de vaste markt, via een Wholesale-overeenkomst voor het netwerk van KPN. Om deze reden besloot de Europese Commissie dat de fusie op één voorwaarde kon doorgaan: Vodafone moest zijn diensten op het vaste netwerk afstoten of verkopen.
Vodafone Thuis heeft een klantenbestand van 123.000 abonnees, waarvan een groot aantal gebruikmaakt van triple-play. De koper die in november bekend zal worden gemaakt, neemt dit onderdeel over. Dit zal ervoor zorgen dat de marktverhoudingen niet scheef komen te liggen en dat deze koper een concurrerende rol kan spelen op de Nederlandse telecommarkt.
Bron: Providers.nl