KPN gaat over op enkel snellere en stabielere technieken die de toekomst bieden, zoals het huidige ADSL 2+ en VDSL, waardoor KPN meer bandbreedte kan aanbieden en de beloofde internet snelheden beter kan garanderen. De verouderde technieken, ADSL 1 en 2 doen hierdoor op termijn niet meer mee.
KPN gaat tijdig beginnen met het uitfaseren van enkele ADSL technieken en wil daarmee haar WBA-diensten aanbod versoberen. Dit is het aanbod in breedband verbindingen die andere providers over het netwerk van KPN mogen leveren aan haar klanten. Waarom gaat KPN haar aanbod in breedband verbindingen omgooien? Minder diversiteit in breedband verbindingen en een meer logische opbouw door verouderde breedband technieken te laten vallen, moeten de marktpositie van KPN gaan versterken.
Het aantal gebruikers van ADSL 1 en 2 breedband was al aanzienlijk afgenomen de afgelopen jaren. In veel gebieden waren providers al overgegaan op ADSL2+. Het verouderde ADSL 1 en 2 gaan plaats maken voor het verbreden van snellere bestaande breedband technieken en voor toekomst gerichte technieken.
Wil je weten of je het snelle ADSL2+ of VDSL(2) op jouw adres kunt krijgen? Wij helpen je met ADSL vergelijken. Doe de internet postcodecheck en vul je postcode en huisnummer in om te zien wie de goedkoopste internet provider is op jouw adres.
ADSL, een variant van DSL internet wat aangeeft dat de datacommunicatie over de telefoonlijn loopt, heeft sinds haar opkomst eind jaren '90, en als opvolger van het ouderwetse inbellen (ISDN) waarbij je als klant nog per telefoontik moest afrekenen, een aantal ontwikkelingen doorgemaakt.
ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line en is de standaard dienst binnen de breedband verbindingen die snelle datacommunicatie mogelijk maakt via de koperen telefoonlijn. Een ADSL verbinding komt tot stond via de wijkcentrale in je buurt van het telefoonnetwerk en een ADSL-modem thuis. Met ADSL kun je hogere download snelheden halen dan upload snelheden.
Pair bonding is het bundelen van twee koperen ‘aderparen’ en wordt gebruikt om een verdubbeling van de breedband snelheid mogelijk te maken. Hoe werkt dit? De meeste aansluitingen in woningen beschikken over twee koperlijnen. Daarvan wordt er meestal één gebruikt en dient de andere als reserve. Bij pair bonding worden deze koperlijnen gekoppeld (door een monteur) waardoor je internet snelheid aanzienlijk omhoog gaat.
Vplus is een VDSL technologie waarbij door middel van ruisonderdrukking (vectoring) tussen koperlijnen hogere snelheden gehaald kunnen worden. Met deze ‘super vectoring’ techniek over de koperlijn, kunnen zonder pair bonding snelheden tot wel 200 Mbit/s downloadsnelheid en 30 Mbit/s uploadsnelheid gehaald worden. Met pair bonding lukt het snelheden tot 400/60 Mbit/s te halen. KPN heeft vorig jaar enkele tests gedaan in woonwijken in Haarlem en Rotterdam. Vplus moet de snelste internet verbinding over de koperlijn gaan opleveren.
NG Pon staat voor Next Generation Pon en zit momenteel net als Vplus al in de testfase bij KPN. NG Pon is een goedkopere manier om glasvezel uit te rollen. Bij NG Pon wordt het laatste stukje koperlijn uit de straatkast vervangen voor glasvezel. Dit moet snelheden gaan opleveren tot wel 1 GB volgens KPN.
In navolging van ADSL is in 2009 VDSL uitegrold. Wat is het verschil tussen VDSL en ADSL? Net als ADSL is VDSL een DSL variant, waarbij de verbinding via de telefoonlijn loopt. VDSL staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. Bij ADSL vindt de verbinding in zijn geheel plaats over de koperen telefoonlijn, bij een VDSL verbinding loopt de verbinding tussen de telefooncentrales via glasvezel. Het gedeelte vanaf de wijkcentrale tot aan huis loopt vaak via koperdraad. Glasvezel kan zeer hoge snelheden afleggen over langere afstand en is ook stabieler over langere afstand.
Dit maakt VDSL sneller dan ADSL. Hoe snel VDSL daadwerkelijk is, ligt alsnog aan de lengte en de kwaliteit van de koperverbinding van de wijkcentrale tot aan huis. Bij een afstand van 300 meter tot de wijkcentrale kunnen downloadsnelheden gehaald worden rond de 55 Mbit/s. Bij een afstand van 1500 meter is dit nog maar 14 Mbit/s. De goedkoopste internet provider van VDSL is T-Mobile.
De nieuwste en snelste breedbanddienst onder DSL is VDSL2 (2010). Waar ADSL2+ alleen op een frequentie tot 1 Mhz opereert, gaat VDSL2 tot 30 Mhz. Een hogere frequentie levert een hogere internetsnelheid op. Zo kun je met VDSL2 een snelheid tot wel 100 Mbit/s halen. Hoe groter de afstand tot de wijkcentrale, des te meer snelheid er verloren gaat. Woon je over een afstand van een kilometer of meer tot je wijkcentrale? Dan zal de snelheid van VDSL2 ten opzichte van VDSL nauwelijks nog merkbaar zijn.
Vectored VDSL2 is nieuw sinds 2013 en op steeds meer plaatsen beschikbaar in Nederland. Hiermee zijn snelheden tot 100/30 Mbit/s sinds februari 2016. Daarnaast heeft KPN in 2016 Bonded Vectored VDSL2 uitgerold op diverse plaatsen. Hiermee zijn snelheden tot 200 Mbit/s te behalen.
Steeds meer klanten nemen inmiddels al het snellere ADSL2+ en VDSL af waardoor ADSL 1 en 2 al sterk aan populariteit hebben verloren. Ondanks de intredende veranderingen kun je straks nog steeds gewoon goedkoop internet krijgen. De verschuiving naar snellere en stabielere breedband verbindingen, volgens de visie van KPN, is inmiddels al wel merkbaar. Providers gaan steeds meer over op het leveren van alleen nog maar sneller internet.
Wat betekent dit voor klanten? Tele2 bijvoorbeeld levert het goedkoopste internet van 20 Mb over een ADSL2+ verbinding. T-Mobile biedt daarnaast alleen nog maar het snellere VDSL internet aan. Bij VDSL treedt geen snelheid verlies op door de tussenkomst van straatkasten.
FTTH is een glasvezelverbinding tot aan de woning en staat voor ‘Fiber tot the Home’. Glasvezel is momenteel de snelste breedbandverbinding die is uitgerold en verloopt anders dan over de koperlijn, via glasvezel bundels. Data overdracht vindt plaats door middel van laserstralen. Glasvezel levert, in tegenstelling tot DSL-breedband en de kabel, als enige even hoge download- als upload snelheden tot wel 500 Mbit/s. Glasvezel is momenteel nog niet overal verkrijgbaar, maar wordt op steeds meer gebieden uitgerold.
Ben je nog één van de weinige klanten met een ADSL 1 of 2 verbinding thuis? Dan zul je vooral merken dat je een snellere en stabielere breedband verbinding krijgt. Het verder uitrollen (van VDSL) en updaten van de bestaande technieken moet er voor zorgen dat je werkelijk zorgeloos kunt internetten, zonder onderbrekingen en haperingen. Ook zullen internet providers verschillende diensten voordeliger kunnen aanbieden wanneer je deze combineert op één aansluiting.
Zitten er ook nadelen aan het verdwijnen van ADSL 1 en 2? De providers die alleen VDSL (en geen ADSL2+) leveren, kunnen dat niet overal leveren. KPN belooft bestaande en nieuwe klanten goed te zullen begeleiden bij de overgang en tijdig op de hoogte te zullen stellen van de veranderingen.
Bron: Providers.nl