Vanaf juni dit jaar kwam het LoRa-netwerk van KPN in heel Nederland beschikbaar. Daarmee kreeg Nederland als eerste land ter wereld een landelijk-dekkend LoRa-netwerk voor Internet-of-Things (IoT) toepassingen. Het netwerk van KPN ging eind 2015 al live in Rotterdam en Den Haag. Door het succes en de grote belangstelling onder klanten werd de uitrol versneld.
Waar KPN LoRa gebruikt voor zijn IoT-netwerk, maakt T-Mobile gebruik van een concurrerende technologie: Narrowband IoT (NB-IoT). Deze technologie heeft de 3GPP tot standaard uitgeroepen. Deze organisatie wees eerder UMTS aan als 3G en LTE als 4G. Een voordeel van deze standaard is dat veel providers hem gebruiken. Ook Vodafone zal NB-IoT gaan gebruiken voor het IoT-netwerk en wil de technologie volgend jaar in vier landen uitrollen. Het gaat hier om Nederland, Ierland, Spanje en Duitsland. In 2020 verwacht Vodafone een wereldwijd netwerk te realiseren.
Zowel LoRa als NB-IoT zijn netwerken met een lage bandbreedte. Verbonden apparaten zoals thermometers, gps-modules in fietsen of andere sensoren kunnen kleine hoeveelheden data doorgeven zonder dat het de accu overbelast. Bij een verbinding met een regulier 4g-netwerk zou dat wel kunnen gebeuren. Door de lage bandbreedte kan apparatuur het langer volhouden op kleine accu's. De kosten van de hardware en het stroomverbruik blijven zo laag, terwijl de kracht van het signaal tot tien keer zo sterk is als dat van gsm. Hierdoor is de technologie bijna overal en langdurig in te zetten. T-Mobile gaat NB-IoT inzetten op de 900MHz-band. LoRa zit ongeveer op dezelfde frequentie.
Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en rond Schiphol zijn plekken waar het netwerk van T-Mobile nu al actief is. T-Mobile spreekt de ambitie uit om met het netwerk volgend jaar landelijke dekking te bereiken.
Bron: Providers.nl