Vodafone heeft een succesvolle proef in Noord-Brabant uitgevoerd waarbij ongebruikt 3G-spectrum wordt ingezet voor het 4G-netwerk. Door het succes van de proef zal Vodafone deze constructie geleidelijk uit gaan breiden naar locaties waar steeds meer vraag naar 4G-diensten ontstaat, en waar de vraag naar 3G vermindert. Dat heeft Vodafone woordvoerder Richard Mes bekendgemaakt.
Op 20 juli begon Vodafone met een eerste testronde waarbij de 2100Mhz band die voorheen gebruikt werd voor 3G, wordt ingezet voor 4G/4G+. Pas op 5 september werd het spectrum geactiveerd in het 4G-netwerk. Woordvoerder Richard Mes licht toe dat het bundelen van vier frequentiebanden technisch mogelijk is, maar niet het doel is van de proef. De gebruikerservaring staat voorop gesteld. Het bundelen van vier 4G-banden wordt carrier aggregatie genoemd, waarbij banden uit meerdere frequenties worden samengevoegd om zo een hogere snelheid voor individuele klanten en meer capaciteit voor het netwerk mogelijk te maken. De vier banden die Vodafone kan gebruiken zijn 800MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz. Vodafone is overigens niet de eerste Nederlandse provider die een test doet met 4G op de 3G-frequentie. Ook T-Mobile voerde deze zomer al tests uit.
Volgens Vodafone is het niet de bedoeling om overal de 3G-frequenties in te zetten voor 4G. Vodafone's manager voor netwerkarchitectuur Ruud Koeyvoets verklaart dat er bijvoorbeeld in de Randstad nog teveel dataverkeer is op 3G om dat te kunnen doen. De provider zet de constructie alleen in op plekken waar het kan. Het overzetten van de 3G frequenties op 4G is echter wel de eerste stap naar het verdwijnen van 3G. Koeyvoets geeft aan: "We zien een verschuiving van 3G naar 4G en als dat doorzet, is het 3G-netwerk op een gegeven moment zo goed als leeg. We hopen dat we het op een gegeven moment uit kunnen zetten."
Wat betreft het 4G-netwerk verwacht Koeyvoets in de nabije toekomst verbindingen met een maximum van 1Gbit/s. Om dit te bereiken zijn er nog een aantal technieken nodig, zoals een hogere modulatie en 4x4 MiMo. Volgens Koeyvoets zal dit geen probleem moeten zijn.
Bron: Providers.nl