Het 2G netwerk is overal in Nederland beschikbaar. De netwerkbeheerders KPN, Vodafone en T-Mobile bieden allemaal volledige 2G dekking in Nederland. De netwerkbeheerders bieden alle drie een dekkingsgraad van 99%. Als je iemand belt wordt de verbinding tot stand gebracht over het 2G netwerk.
99% dekkingsgraad van 2G netwerk in Nederland bij KPN, Vodafone en T-Mobile
Hoewel het een verouderde techniek is wordt deze nog vol op gebruikt. Een nadeel van 2G is de kwaliteit van het bellen. Bellen klinkt blikkerig, dit komt niet door de microfoon in je mobiele telefoon maar doordat de verstuurde data verkleint wordt.
KPN en Vodafone bieden een volledige 4G dekking in Nederland. Enkel aan de grens is de 4G dekking matig. Dit komt omdat de zendmast niet op vol vermogen mag zenden, anders verstoord een zendmast in Nederland het telefoon netwerk in Duitsland / België. Dezelfde regels gelden ook voor zendmasten in omringende landen. Door deze regels hebben de netwerkbeheerders nog geen volledige dekking. Een oplossing voor het probleem hebben de netwerkbeheerders wel gevonden. Door kleinere masten te plaatsen kan een groot gebied rond de grens wél een 4G verbinding krijgen. Deze zendmasten worden “small cells” genoemd en hebben een bereik van ongeveer 100 meter. Doordat meerdere small cells geplaatst worden duurt het iets langer voordat er een goede dekking is in en rond het grensgebied. Hieronder is een overzicht welke providers 4G frequenties hebben.
De netwerkbeheerders KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en Ziggo hebben alle vijf ook één of meerdere 4G frequenties in handen. T-Mobile verwacht een landelijk 4G netwerk in oktober te hebben. Tele2 is sinds eind 2014 begonnen met het activeren van haar 4G zendmasten. In kwartaal 1 van 2016 hoopt Tele2 een landelijke dekking aan te bieden. Het is nog niet bekend wanneer 4G beschikbaar wordt gemaakt voor consumenten bij Ziggo. Een lage frequentie heeft een groter bereik dan een hogere frequentie. Hierdoor duurt het langer voordat T-Mobile een volledige landelijke dekking heeft. Een hoge frequentie heeft een betere capaciteit dan een lage frequentie. Met een hoge frequentie heb je een stabiele 4G verbinding in het spitsuur op het centraal station.
Hoewel de netwerkbeheerders geen 100% dekking in Nederland hebben, woont meer dan 95% van de Nederlanders in het gebied waar wél 4G te ontvangen is. Door de hoge snelheid van het 4G netwerk is het mogelijk de informatie met minimale compressie te versturen. Dit is één van de grootste voordelen van VoLTE. De kwaliteit van het gesprek is vele malen beter. Bij 2G was de datatransfer snelheid het probleem, met VoLTE wordt de kwaliteit van de microfoons het knelpunt. Dit komt doordat de data minder verkleint wordt, hierdoor merk je sneller op dat een microfoon een verminderde kwaliteit heeft.
De implementatie van VoLTE gaat op dit moment langzaam. Dit komt vooral doordat het systeem compleet anders is. Het huidige bellen maakt gebruik van simkaarten, deze simkaarten bevatten een uniek nummer. Dit nummer bestaat uit 15 cijfers maar kan ook minder cijfers bevatten. De eerste tekens bepalen de landcode gevolgd door de netwerk code van de provider. Een provider kan meerdere netwerk codes hebben. Zo heeft KPN momenteel twee verschillende netwerkcodes in Nederland.
Voorbeeld: 204 08 5328502142
204 is de landcode voor Nederland, 08 is de netwerk code van de provider. In het bovenstaande voorbeeld is het KPN. De laatste 10 cijfers worden gebruikt om het correcte mobiele nummer te vinden. De bovenstaande techniek, is in vergelijking met de techniek achter VoLTE langzaam. Als jij een mobiel nummer intoetst moet eerst worden gezocht bij welk land het hoort, daarna de provider en als laatste bij welke simkaart het hoort.
VoLTE zal gebruik maken van IPv6 adressen. Iedere telefoon zal een uniek IPv6 adres krijgen en deze zal tevens gekoppeld worden aan een mobiel nummer maar in theorie ook aan een username. De communicatie tussen telefoons wordt sneller omdat een aantal tussen stappen zijn vervallen. Een verbinding bij VoLTE zal tot stand komen binnen 1 of 2 seconden. Momenteel bij het 2G netwerk komt de verbinding tot stand in 4 tot 10 seconden.
Momenteel staat het VoLTE netwerk nog in de kinderschoenen. Om er voor te zorgen dat het VoLTE netwerk perfect gaat werken, is KPN sinds 1 juli een test gestart. Bij deze test krijgen een aantal consumenten de komende maand toegang tot het VoLTE netwerk. De testers kregen van KPN een speciale smartphone waarmee gebeld kon worden. De test duurt tot 1 augustus. Dit is, voor zover bekend, de tweede test die KPN heeft gehouden. De resultaten uit de eerste test waren positief.
Vodafone en T-Mobile hebben ook vermeld dat ze bezig waren met het opzetten van het VoLTE netwerk. Echter konden beide netwerkbeheerders geen informatie geven wanneer er een publieke test zou komen of wanneer consumenten het kunnen gebruiken. KPN heeft in het najaar van 2015 een derde, grotere test gepland. Hiervoor is Providers.nl ook uitgenodigd.
Tele2 heeft bevestigd dat zij, zodra Tele2 een landelijke 4G dekking heeft het VoLTE netwerk in zullen schakelen (dit is begin 2016). Daarnaast KPN zal het VoLTE netwerk aan haar klanten beschikbaar stellen begin 2016. Hiermee zijn Tele2 en KPN de eerste providers die aangeven wanneer ze VoLTE beschikbaar maken. Omdat Tele2 zelf geen 2G en 3G frequenties in handen heeft zal als het gesprek wegvalt het gesprek opnieuw worden verbonden door middel van het 3G netwerk van T-Mobile. Hoewel je het gesprek kan voortzetten zal de kwaliteit van de stem minder zijn dan op het 4G netwerk. Als de overige providers in 2016 nog geen VoLTE aanbieden kunnen alleen Tele2 klanten onderling over VoLTE bellen.
Bron: Providers.nl