Op Providers.nl volgen we de situatie rondom de gasprijzen op de voet. We krijgen een hoop vragen over wat je nou het beste kunt doen, gezien de uitzonderlijk hoge gasprijzen.
Het enige eerlijke advies op dit moment is: er is geen ‘juiste’ keuze in wat je het beste kunt met je energiecontract wanneer je nu (bijna) contractvrij bent. Wel hebben we een aantal tips, waar je mogelijk je voordeel mee kunt doen.
Maar het blijft de komende tijd een risico om wél of niet over te stappen omdat de gasprijzen zo in beweging zijn. Wat is jouw situatie met je energiecontract? We lopen de drie mogelijke situaties met je door, en geven onze kijk op wat je zou kunnen doen.
Ons advies is, blijf zitten tot 1 januari. Je betaalt nu namelijk nog de gasprijzen van de afgelopen tariefwijziging in juli. Deze tarieven liggen gemiddeld tweederde tot de helft lager dan de vaste tarieven voor gas voor nieuwe klanten.
De kans is zeer aannemelijk dat de variabele gasprijzen in januari 2022 wéér duurder worden, voorspellen ook andere grote vergelijkswebsites. Dan betaal je mogelijk geen variabele tarieven van onder de euro meer.
We raden je daarom aan nog even te blijven zitten met een variabel contract. Kijk de situatie aan, en stap wat ons betreft vóór 1 januari over op een vast contract. We verwachten dat met ingang van 1 januari de variabele prijzen flink duurder worden, en in vergelijking de vaste gastarieven naar verwachting juist weer iets gunstiger zijn.
Ook in deze situatie raden we je aan om te blijven zitten. Heb je eerder dit jaar een vast contract afgesloten? Dan betaal je nu lagere gastarieven, dan wanneer je nu over zou stappen.
Bovendien krijg je te maken met een opzegboete als je nu zou overstappen met een vast contract, en er is geen enkele leverancier die nu nog deze boete vergoedt voor nieuwe klanten. Afhankelijk van hoe lang je contract nog loopt, kan deze boete oplopen tot € 250,- .
Zonde, want hier ben je meteen ook een groot deel van je besparing kwijt. En omdat je vervolgens zou overstappen naar een veel duurder contract, kost je in dat geval nog meer. Niet doen dus, zeggen wij.
Ben je bijna contractvrij en kun je op dit moment al kosteloos overstappen binnen de switchtermijn? Ook dan raden we je aan nog even te blijven zitten bij je huidige leverancier.
Het is handig om eerst te checken welke variabele tarieven je straks gaat betalen bij je huidige leverancier, en dit vervolgens te vergelijken met het (weinige) aanbod aan vaste contracten op dit moment.
De variabele gastarieven die je bij je huidige leverancier zal betalen na afloop van je contract liggen mogelijk lager (tot 1 januari), dan wat je nu betaalt als je zou overstappen op een nieuw vast contract. Maar als je toch wil overstappen, omdat je prijszekerheid wil op dit moment en verder stijgende gastarieven wil voorkomen, stap dan vooral over.
We raden je daarbij wel aan om te kiezen voor een éénjarig contract, omdat we verwachten dat begin 2022 de vaste tarieven wel weer iets zullen zakken. Zo kun je over een jaar weer overstappen, en zit je niet onnodig lang vast aan te hoge gastarieven.
Vanwege de huidige uitzonderlijke situatie op de energiemarkt kun je vrijwel bij geen enkele vergelijkingssite méér dan een paar energiecontracten vergelijken.
Vrijwel alle energieleveranciers hebben hun aanbod grotendeels ingetrokken en kunnen helaas geen nieuwe klanten meer aannemen. Energie vergelijken op Providers.nl is tijdelijk niet mogelijk omdat leveranciers hun aanbod hebben teruggetrokken.
Energie vergelijken is dus nog wél mogelijk op Keuze.nl en op Energie Aanbiedingen, als twee van de weinige vergelijkswebsites.
Dit zijn bovendien op dit moment nog de enige vergelijkingssites die een éénjarig contract bij Vattenfall tegen vaste tarieven aanbieden, of een éénjarig contract bij Coolblue.
We zeggen wel: wees er wel snel bij, want de kans bestaat dat het aanbod van Vattenfall en Coolblue ook één dezer dagen wordt ingetrokken.
Bron: Providers.nl