Afgelopen dinsdag kondigde KPN als eerste tv-aanbieder van Nederland aan te beginnen met 4K Ultra HD. Grootste concurrent Ziggo is achter de schermen nu ook gestart met de nieuwe techniek, zegt Ziggo-woordvoerder Gradus Vos tegen TotaalTV.
Ultra HD is een digital videoformaat dat zowel een resolutie omvat van 3840 x 2160 (4K) als 7680 × 4320 (8K) pixels, wat betekent dat het beeld vier keer zo scherp is als HDTV. De beeldtechniek wordt nog maar mondjesmaat aangeboden en hoofdzakelijk via de satelliet. Kabelaar KPN start de komende maanden al met het testen van een nieuwe 4K Ultra HD-decoder. De klanten die aan de test meedoen, kunnen onder meer de halve finales en de finale van het EK voetbal in Frankrijk in hoge beeldkwaliteit bekijken. Ook het Ultra HD-kanaal Funbox is voor hen dag en nacht beschikbaar. Net als vele Europese aanbieders slaat KPN een slimme slag om Ultra HD tijdens het EK voetbal te introduceren.
De aankondiging van de testpilot met Ultra HD kan voor toekomstige klanten een reden zijn om nu al voor KPN te kiezen. Het is voor Ziggo belangrijk niet achter te blijven. KPN en Ziggo zijn in een felle strijd om klanten verwikkeld. Ziggo woordvoerder Gradus Vos zegt dat Ziggo achter de schermen bezig is met Ultra HD. Het netwerk van Ziggo is op dit moment al geschikt voor de doorgifte van Ultra HD. Erg concreet kan Vos nog niet over de ontwikkeling zijn, maar hij verwacht dat Ziggo op korte termijn meer bekend zal maken over de nieuwe beeldtechniek.
Een voordeel voor klanten is dat Ziggo Ultra HD kan aanbieden zonder een nieuwe geschikte decoder te leveren. Via de DVB-C techniek kan Ziggo ongecodeerd of gecodeerd Ultra HD-zenders verspreiden. Alle Ultra HD-televisies beschikken over een ingebouwde digitale kabeltuner. Daarnaast beschikken de meeste modellen over een CI+ gecertificeerde CI-slot. Dit maakt het voor Ziggo mogelijk Ultra HD-kanalen ook gecodeerd in abonnementsvorm aan te bieden, en via een geschikte CI+ module beeld uit te zenden. Omdat aanbieders van Ultra HD-content in de meeste gevallen beveiliging van de uitgezonden content eisen, klinkt ongecodeerde verspreiding als een utopie.
Bron: Providers.nl